investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Eurowag by mohl v září zahájit primární nabídku akcií v Londýně

31.08.2021

Český poskytovatel platebních a technologických služeb pro autodopravce Eurowag by mohl v září...

Český poskytovatel platebních a technologických služeb pro autodopravce Eurowag by mohl v září zahájit primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v Londýně. Nabídka za 1,7 miliardy liber (přes 50 miliard Kč) by se letos mohla stát na Londýnské akciové burze (LSE) jednou z největších, uvedl zpravodajský server The Times. O chystaném vstupu Eurowagu na londýnskou burzu v květnu informovaly zdroje agentury Reuters a i ty hovořily o září jako o možném datu. Česká firma dnes odmítla tyto informace komentovat.

Eurowag umožňuje menším dopravním společnostem využívat jednotný platební systém pro pohonné hmoty a mýtné či vrácení daně z přidané hodnoty (DPH). Těmto dopravcům, kteří tvoří kolem 80 procent odvětví, poskytuje i služby, které jim za využití dat z jejich telematických systémů naplánují nejefektivnější trasy. To zkracuje čas řidičů za volantem a omezí jízdy, při kterých kamiony jezdí poloprázdné či zcela prázdně.


Zpětný odkup akcií   Sekundární listing akcií   


Na české podmínky jde o neobvykle velkou nabídku v rámci IPO, řekl ČTK analytik Cyrrusu Petr Pelc. Na druhou stranu je podle něj doba velmi vhodná na podobné investiční příležitosti. Burzovní indexy jsou blízko maxim a investoři bedlivě vyhledávají jakékoliv atraktivní příležitosti. To, že je firma na trhu přes 25 let a působí nadnárodně, jí dodává důvěryhodnost. Riziko mohou představovat spekulace o tom, že majoritní akcionáři se budou snažit prodat větší část svých podílů, dodal.


Společnost Eurowag vznikla před více než 25 lety. Má více než 1000 zaměstnanců a poskytuje služby zákazníkům asi ve 30 zemích Evropy, Asie a Blízkého východu. Loni firma hospodařila se ziskem před úroky, daní a odpisy (EBITDA) zhruba 57 milionů eur (1,46 miliardy Kč), což byl proti předchozímu roku nárůst o 22 procent. Čisté tržby dosáhly 125,5 milionu eur (3,2 miliardy Kč) a zisková marže 46 procent.


Téměř 60procentní podíl ve firmě drží její zakladatel Martin Vohánka. V roce 2016 koupila zhruba 33procentní podíl americká investiční firma TA Associates. Oba akcionáři chtějí v rámci primární nabídky prodat část svého podílu. Zbývající akcie jsou v rukách nejvyššího vedení. "Spekulace v médiích zásadně nekomentujeme," uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí Eurowagu Michal Malysa.


Dividendové akcie   Investujte do akcií


Reuters už v květnu informoval, že globálními koordinátory, kteří mají vstup české firmy na londýnskou burzu zajistit, jsou investiční banky Citi, Jefferies a Morgan Stanley. Rozhodnutí Eurowagu pověřit úkolem tyto banky je pro londýnskou burzu povzbuzením, zejména po nedávném rozhodnutí nadnárodní těžařské firmy BHP londýnskou burzu opustit. BHP byla přitom jednou z největších firem v hlavním londýnském indexu FTSE 100.


Zdroj: ČTK




"Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top