investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Dvojí život ETF (Exchange Traded Funds)

15.10.2015

ETF, neboli Exchange Traded Funds jsou tématem, které si zaslouží více času. Pro tentokrát se zkusme ale zastavit jen u jednoho tématu, u dvojího života ETF: na primárních a na sekundárních trzích.

ETF, neboli Exchange Traded Funds jsou tématem, které si zaslouží více času. Pro tentokrát se zkusme ale zastavit jen u jednoho tématu, u dvojího života ETF: na primárních a na sekundárních trzích.

Zejména první forma existence je nezřídka opomíjena. Proč si tedy něco neříci i o ní, než si pro ETF přijdete k nám do BH Securities.

Primární trh s ETF

Je pravda, že primární trh s ETF je určen více pro investory institucionální než individuální, nicméně i jemu přináší docela zajímavé informace.

Na tomto trhu jsou ETF emitována, a naopak vykupována. Děje se tak prostřednictvím tvůrce trhu (obchodníka), který podle potřeby zprostředkuje pohyb ETF od jejich tvůrce (emitenta, sponzora) a vytváří takový dočasný rezervoár, ze kterého čerpají jak velcí institucionální investoři, tak samotný sekundární trh.

Dvě informace jsou v souvislosti s tímto procesem zajímavé:

1. ceny

Ceny, za kterých jsou obchodována ETF v transakcích mezi sponzorem a tvůrcem trhu, stejně jako ceny, za které nakupují a prodávají institucionální investoři ETF od tvůrce trhu, jsou pro individuální investory určitým vodítkem, jakou prémii a jaký spread (rozdíl nákup-prodej) velcí hráči akceptují.

Dobrat se takové informace není vždy snadné. Souvisí to, mimo jiné, s tím, že tyto velké obchody a zejména transakce mezi tvůrcem trhu a sponzorem ETF jsou občasné a nemusí být vůbec na denní bázi.

2. tok financí -  jakým směrem a v jakém objemu

Jinak řečeno, zda se ETF spíše emitují, nebo vykupují a s jakou intenzitou. To je synonymem pro sdělení, jak je momentálně daný fond ETF atraktivní (jde-li např. o sektorové ETF, lze usuzovat na důvěru v daný sektor).

Údaje tohoto druhu je vcelku běžně dostupné.

Obě tyto informace může individuální investor zhodnotit při vlastních krocích na sekundárním trhu.

Sekundární trh s ETF

Obchoduje se s již vydanými ETF a nedochází ke změně jejich celkového počtu.

Technika investování je zde velmi blízká jako u akcií; konec konců právě v tom je spatřována jedna z hlavních předností tohoto nástroje. Proto tu lze uplatnit standardní pokyny, stop-limity, obchodování na páku atd.

Nakupovat a prodávat se dá normálně během obchodní seance, když jsou burzy otevřeny.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top