investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Credit Suisse je kvůli pádu fondu Archegos ve ztrátě

22.04.2021

Švýcarská banka Credit Suisse v prvním čtvrtletí vykázala čistou ztrátu 252 milionů...

Švýcarská banka Credit Suisse v prvním čtvrtletí vykázala čistou ztrátu 252 milionů švýcarských franků (téměř šest miliard Kč), což je výsledek pádu amerického hedgeového fondu Archegos. Ztráta však byla výrazně nižší, než očekávali analytici. Ti ji podle průzkumu banky odhadovali na 815 milionů franků, informovala dnes agentura Reuters.

Credit Suisse rovněž uvedla, že si posílí kapitál vydáním cenných papírů směnitelných na akcie. Měla by tak získat přes 1,8 miliardy franků. Banka už začátkem měsíce oznámila, že kvůli úpadku fondu Archegos odepíše 4,4 miliardy franků. Dodala, že ze stejného důvodu ukončí program odkupu vlastních akcií a sníží dividendu.


Hrubá ztráta Credit Suisse v prvním čtvrtletí dosáhla 757 milionů franků. Bez zahrnutí odpisů 4,4 miliardy franků a dalších mimořádných položek by však banka vykázala hrubý zisk 3,6 miliardy franků.


Výsledky podle banky "odrážejí vysoké mimořádné náklady související se záležitostí kolem amerického hedgeového fondu, které kompenzují solidní výkon ve správě majetku a investičním bankovnictví".


Fond Archegos se zhroutil minulý měsíc. Za jeho pádem stálo podle Reuters obchodování na úvěr, z toho pak hlavně sázky na akcie některých mediálních společností financované penězi vypůjčenými od makléřských firem. Credit Suisse patřila mezi banky, které pro fond vykonávaly makléřské služby.


Zdroj: ČTK




"Centrální banky v rámci boje proti negativním důsledkům pandemie koronaviru prudce snížily úrokové sazby v zemích po celém světě. To mělo negativní dopad na komerční banky, kterým se tímto krokem snížily úrokové výnosy."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top