investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Co dělá zvyšování úrokové sazby v USA s indexem S&P 500

15.09.2015

Říká se, že nelze vstoupit dvakrát do téže řeky (Hérakleitos z Efesu). Nicméně, co se dělo v minulosti s akciovými indexy v okamžicích, kdy došlo ke zvýšení základní úrokové sazby v USA?

Americká centrální banka v posledních dvou dekádách čtyřikrát změnila směr vedení základní úrokové sazby z jejích poklesu na její růst. Nyní nás tento krok možná čeká. Ať již k němu dojde, nebo ne, podívejme se, v jakých pozicích bylo možno americký index S&P500 nalézt měsíc, tři měsíce a šest měsíců před a po datu zahájení zvyšování základní úrokové sazby.

Tabulka níže nám nabízí takový pohled na zm,ěny indexu S&P500 během uvažovaných časových intervalů včetně informace, o kolik a na jakou úroveň probíhalo v daném případě zvýšení úrokové sazby.  

Zdroj: Fed, Bloomberg, vlastní kalkulace

Z uvedené tabulky je opatrné, že v horizontu jednoho až tří měsíců po  zahájení zvyšování sazeb trhy reagovaly poklesem. Období šesti měsíců bylo již dosti dlouhé na to, aby se projevily další faktory.

Kam by se mohly trhy vydat po aktuálním obratu v politice nastavení úrokové sazby? Podle historického příkladu by se mohlo jednat o pokles v řádu jednotek procent. Současná situace ale nemá de facto historický vzor v důsledku dlouhodobého zásahu centrálních bank. Pokud bychom vyčíslily pozici S&P500 před  nadcházejícím měnovým jednáním, pak jej najdeme o 7 až 7,5% výše. To je situace z pohledu dat v tabulce neobvyklá a jde patrně o projev zmíněného působení centrálních bank. Skutečný vývoj po zvýšení sazby může tedy překvapit.

Dvoudenní měnové jednání FOMC začne zítra 16.září. 17. září bude publikováno jeho rozhodnutí.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top