investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čína zpřísní pravidla pro firmy, které chtějí vstupovat na zahraniční burzy

12.07.2021

Peking zpřísní pravidla pro čínské firmy, které chtějí vstupovat na zahraniční akciové burzy...

Peking zpřísní pravidla pro čínské firmy, které chtějí vstupovat na zahraniční akciové burzy. Dotknou se technologických společností s více než milionem uživatelů. Ty budou nově muset požádat o schválení úřad pro kybernetickou bezpečnost. O jeho dnes zveřejněném návrhu nových pravidel, který potvrzuje dřívější zprávy médií, informuje agentura Reuters. Instituce krok zdůvodnila obavou, že údaje, které firmy před primární veřejnou nabídku akcií (IPO) musejí povinně předávat zahraničním úřadům pro dozor nad burzami, mohou být zneužity zahraničními vládami.

Zahraniční vlády mohou údaje a osobní informace "ovlivňovat, kontrolovat a zlovolně zneužívat,“ uvedl čínský úřad. Dodal, že se při kontrolách zaměří také na možná národní bezpečnostní rizika ze zámořských IPO.


Úřad očekává ke zveřejněným návrhů připomínky. Zvažuje, že se povinnost schvalování bude vztahovat i na firmy, jako je Alibaba, Baidu nebo Didi, s jejichž akciemi už se obchoduje ve Spojených státech, pokud by chtěly uvést na trh novou emisi akcií.


Krok má výrazně ztížit čínským firmám možnost ucházet se na zahraničních burzách o kapitál na další rozvoj podnikání. Podle analytika Feng Čchu-čchenga z pekingské společnosti Plenum přiměje mnoho čínských firem vstupovat na hongkongskou burzu spíše než jít do zahraničí, aby se vyhnuly přezkumu úřadů. "Práh jednoho milionu uživatelů je velmi nízký a v zásadě by platil pro každou internetovou společnost usilující o IPO," řekl analytik agentuře Bloomberg.


Na americké akciové burzy letos vstoupilo už 37 čínských firem, což je více než za celý loňský rok, a dohromady na nich podle údajů Bloombergu získaly 12,9 miliardy dolarů (zhruba 280 miliard Kč). Celkem se v USA obchoduje zhruba 250 čínských společností.


Zdroj: ČTK




"Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top