investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

ČEZ a atraktivita prodávaných německých aktiv z portfolia švédského Vattenfallu

15.10.2015

Otázka přínosu německých aktiv Vattenfallu pro ČEZ visí ve vzduchu. Odpověď není zatím uspokojivá.

Otázka přínosu německých aktiv, která k odprodeji (již v podstatě rok) nabízí švédský energetický koncern Vattenfall, visí opět ve vzduchu, když ČEZ vyjádřil vážný zájem o účast v soutěži o jejich koupi. Střetne se s tandemem EPH a PPF, o dalších zájemcích nebyla v médiích zmínka.

Jak kroku ČEZu rozumět? Zkusme několik poznámek:

-          samotná společnost ČEZ uvedla ve své tiskové zprávě možné synergické efekty a soulad s firemní strategií, která investice do klasických zdrojů a priori nevylučuje.

-          motiv prodeje německých aktiv Vattenfallu je sice nemalou měrou ovlivněn jeho zadlužením, ale současně odráží měnící se prostředí v energetickém sektoru kontinentální Evropy. Snižování hodnoty aktiv v Holandsku a v Německu sráží hospodaření Vattenfallu do ztráty již dva roky, byť hospodaření v samotném Německu vykazuje ještě slabé zisky. Nicméně, jestliže Vattenfall jde v tomto ohledu v souladu s celoevropským trendem a snižuje svou expozici ve výrobě elektřiny z fosilních paliv (v celkovém mixu výroby elektřiny činil 48%, v rámci segmentu kontinentální Evropy 92% v roce 2014), pak koupě (dalších) uhelných aktiv ČEZem (a dá se říci i jiným kupcem) s ním neladí.

-          je zde již zkušenost s Mibragem a mohou existovat rozpaky nad tím, proč nezůstala v držení ČEZu, pakliže je považoval za přínosná. Nebylo by výhodné držet aktiva Vattenfallu jen za účelem dalšího prodeje o pár let později.

-          jednou přijdou vlastní investice a nemusí jít zrovna o Temelín nebo Dukovany. Případné finanční investice by měly být proto o to více bezpečné a ziskové, aby buď samy dodávaly potřebnou hotovost, nebo aby byly příslibem nezanedbatelného zhodnocení, které by v rámci financování budoucích investic mohlo být pomocníkem.

Expanze ČEZu v zahraničí je obecně žádoucí a akcionářům může být prospěšná. Ovšem v tomto případě lze usuzovat, že odpověď na výše uvedenou otázku není zatím uspokojivá. Snad bude více argumentů později. A snad na tuto transakci ani nedojde a zůstane jen u zájmu a poznatků, které mohou poskytnout detailnější pohled na zmíněná aktiva i na regulaci v Německu (a její budoucnost) v rámci přípravných kroků tohoto tendru. 

Bude-li k dispozici volná hotovost, pak je lépe peníze rozdělit raději akcionářům, než vstupovat do diskutabilní akvizice.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top