investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

České ceny zatím nerostou dle přání ČNB

18.06.2014

Ani po pěti měsících letošního roku se České národní bance (ČNB) nepodařilo dostat inflaci tam, kde ji chtěla mít. Chtěli byste začít zhodnocovat své peníze lépe než je nechávat na spořících účtech? Konzultujte možnosti s našimi analytiky a makléři.

Pravděpodobnost prodloužení režimu intervencí roste

Ani po pěti měsících letošního roku se České národní bance (ČNB) nepodařilo dostat inflaci tam, kde ji chtěla mít. Ačkoli bankéři ve své měsíc staré prognóze počítali s tím, že české ceny v květnu povyrostou o 0,6 procenta, zdražovalo se o třetinu méně. Za slabou korunu tak bude zřejmě centrální banka bojovat o poznání déle, než původně sama čekala. V boji s deflací totiž Česko zatím definitivně zvítězit nedokázalo.

Loni v listopadu ČNB intervenovala na devizových trzích s cílem oslabit domácí měnu na méně než 27 korun za euro s garancí kurzu do konce letošního roku. Záměr bankéřů zažehnout růst cen se ale zatím nedaří podle plánu, ČNB tak podle odborníků nepustí korunu nad zmíněný cíl dříve než v polovině roku 2015.

Inflačním snahám ČNB příliš nenahrává ani měnová strategie bankéřů ve Frankfurtu. Čtvrteční sázka Evropské centrální banky (ECB) na nižší úroky totiž zvýšila atraktivitu koruny proti euru. Zvýšený zájem investorů o domácí měnu by ale přidržel české ceny i nadále při zemi.

Spekulace o dalších akcích centrální banky proti koruně experti zpochybňují. „Změna v přístupu ČNB je málo pravděpodobná. Další intervence neočekávám ani v případě, že by inflace setrvala níže i nadále,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities.

Květnové české ceny meziročně narostly o 0,4 procenta, a to především kvůli nízké loňské srovnávací základně. Letos se totiž neopakoval výrazný pokles cen plynu, pohonných hmot a zlevnění tarifů telefonních operátorů. Oproti předchozímu měsíci však ceny zůstaly prakticky na stejné úrovni, urychlit jejich růst by měl až očekávaný hospodářský růst.

V závěru letošního roku očekává ČNB ceny meziročně vyšší o přibližně dvě procenta. Odhady expertní obce zůstávají střízlivé. „Teprve na podzim by se mohla inflace dostat nad hranici jednoho procenta,“ uvádí Dufek z ČSOB.

Chcete se také stát spolumajitelem úspěšné firmy?

Odborníci v BHS s Vámi rádi zkonzultují vhodné investice. BHS je úspěšným obchodníkem na trhu více než 20 let. Vyplňte kontaktní formulář a naši odborníci Vám pomohou výhodně investovat. 

Zdroj: BUKOVSKÝ, Jaroslav. České ceny zatím nerostou dle přání ČNB: DOI: Mladá Fronta, E15, 10.června 2014.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top