investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Česká ekonomika si udržuje dynamické tempo ekonomického růstu

29.07.2022

Podle odhadu naše ekonomika meziročně vzrostla o 3,6 procenta...

Statistici dnes zveřejnili odhad vývoje ekonomiky za druhé čtvrtletí letošního roku. Podle tohoto odhadu naše ekonomika meziročně vzrostla o 3,6 procenta. Dynamický růst hrubého domácího produktu probíhal, přestože se ekonomika potýkala s vysokou inflací. Ta však nevedla k omezování spotřeby.

Podcast - BHS Insights

01.08.2022 - Česká ekonomika si udržuje dynamické tempo ekonomického růstu

Délka: 00:00:00


00:00:00

Kromě pozitivního příspěvku výdajů na konečnou spotřebu byl růst ekonomiky podporován i investicemi. Negativní roli však sehrála zahraniční poptávka, která bránila ještě silnějšímu růstu hrubého domácího produktu.

V následujících čtvrtletích se situace může zhoršovat, protože růst cen nakonec povede k omezování spotřeby. Vysoké úrokové sazby v ekonomice zas mohou mít nepříznivý vliv na investice. Situaci však bude zlepšovat nízká nezaměstnanost, kterou bychom si měli udržet, i když se růst ekonomiky bude snižovat.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Odložená pandemická spotřeba v kombinaci se strachem z dalšího zdražování vedla k výrazným útratám domácností. To se však v následujících čtvrtletích může změnit, protože lze předpokládat, že mnozí lidé si nakoupili do zásoby a nyní již budou své útraty omezovat. Pokles spotřeby pak může výrazně zpomalovat tempo ekonomického růstu v následujícím období.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top