investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny zemědělských výrobců umožňují zlevňovat potraviny v obchodech

18.09.2023

Ceny zemědělských výrobců se v srpnu meziročně snížily o 16,4 procenta...

Ceny zemědělských výrobců se v srpnu meziročně snížily o 16,4 procenta. V rostlinné výrobě došlo k poklesu cen dokonce o 26,2 procenta, když se výrazně snížily ceny olejnin o 34,9 procenta a obilovin o 32,3 procenta. Narostly však ceny zeleniny o 17,7 procenta, přičemž dramatické zdražení o 82,5 procenta pozorujeme u brambor. V živočišné výrobě se ceny meziročně snížily o 2,4 procenta. Výrazně však narostly ceny prasat o 29,6 procenta a vajec o 19,0 procenta.

V srpnu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 1,8 procenta. Jedná se o mírně vyšší růst než v červenci, kdy se ceny průmyslových výrobců zvýšily o 1,4 procenta. Výrazné zdražení o 73,1 procenta pozorujeme u uhlí. Naopak snížení cen bylo evidováno u chemikálií o 19,4 procenta, základních kovů o 15,3 procenta a dřevěných výrobků o 19,4 procenta.

Ceny stavebních prací v srpnu meziročně vzrostly o 3,7 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se zvýšily pouze o 0,2 procenta, což bylo způsobeno útlumem ve stavebnictví. Do konce roku nelze očekávat výrazné zvýšení stavební produkce. To by mohlo přijít až s rokem 2024, kdy vejde v účinnost nový stavební zákon. Rovněž budou zahájeny úvahy o snižování úrokových sazeb. Lze předpokládat, že jakmile výrazně zlevní hypotéky, zvýší se poptávka po nákupu nemovitostí, což povede k růstu cen na realitním trhu. Díky tomu bude moci akcelerovat nová stavební produkce.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Vzhledem k prudkému poklesu cen zemědělských výrobců a zlepšující se situaci na energetických trzích již nic nebrání zlevňování potravin v obchodech. Jestliže potravináři a obchodníci přesto nebudou zlevňovat, budou zneužívat svého postavení na úkor zákazníků.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top