investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pražské energetice loni klesl čistý zisk o 6,5 procenta

06.05.2024
energetikatržbyčesko

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

Brambory pěstujeme na historicky nejmenší ploše

26.10.2023

Podle aktuálních odhadů sklizní se letos urodilo 7 930 tisíc tun základních obilovin...

Podle aktuálních odhadů sklizní se letos urodilo 7 930 tisíc tun základních obilovin včetně kukuřice na zrno, což je o 3,4 procenta méně než před rokem. Přesto se pohybujeme o 1,3 procenta nad pětiletým průměrem. Osevní plocha sice mírně klesla, ale to bylo více než kompenzováno vyšším hektarovým výnosem.

Výrazné zhoršení zaznamenala úroda brambor. Těch se dle odhadu vypěstovalo pouze 533 tisíc tun, což představuje meziroční pokles o 18,6 procenta. Letos zemědělci osázeli bramborami jen 21 tisíc hektarů, což je nejméně v historii sledování statistik. Navíc hektarový výnos klesl o 15,7 procenta, takže letošní úroda brambor je bohužel velmi slabá.

 Předpokládaná sklizeň cukrovky ve výši 3 763 tisíc tun je meziročně nižší o 7,2 procenta. Po šesti letech od ukončení unijních kvót na cukr se osevní plocha cukrové řepy snížila o 7 hektarů. Realita nám tedy jasně ukazuje, že dříve kritizované unijní kvóty nám v produkci cukrovky příliš nebránily a po jejich zrušení stejně nakonec pěstujeme cukrovku na menší ploše.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„V září došlo k meziročnímu růstu ceny brambor o 63,4 procenta. Výrazné zlevnění však bohužel nemůžeme očekávat, protože letošní úroda brambor ve výši 533 tisíc tun je velmi slabá. Navíc klesá zájem o pěstování brambor, které se letos osázeli na historicky nejmenší ploše.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top