investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Bosch investuje 3 miliardy eur do výroby čipů

14.07.2022

Firma dnes uvedla, že investice budou směřovat mimo jiné do dvou nových vývojových center...

Německý dodavatel automobilových součástek Bosch do roku 2026 investuje tři miliardy eur (zhruba 73 miliard Kč) do rozšiřování výroby čipů. Firma dnes uvedla, že investice budou směřovat mimo jiné do dvou nových vývojových center a do rozšíření továrny v Drážďanech.

Globální nedostatek čipů již delší dobu narušuje výrobu automobilů po celém světě. Investice firmy Bosch by měla posílit evropské kapacity ve výrobě čipů, kde zatím dominují hráči ze Spojených států a z Asie, uvedla agentura Reuters.

Bosch chce pro své investice do výroby čipů získat finanční podporu od Evropské unie. "Evropa může a musí těžit ze svých vlastních silných stránek v polovodičovém průmyslu," uvedl šéf společnosti Bosch Stefan Hartung. "Cílem musí být vyrábět čipy pro specifické potřeby evropského průmyslu," dodal.

Bosch loni otevřel továrnu na výrobu čipů v Drážďanech, do které investoval miliardu eur. Nyní hodlá vynaložit dalších 250 milionů eur na rozšíření závodu a 170 milionů eur na vybudování nových vývojových center v Drážďanech a Reutlingenu. O způsobu využití zbývající části z plánovaných tří miliard eur firma podle Hartunga teprve rozhodne.

Společnost Bosch má výrobní závody také v České republice, a to v Jihlavě, Českých Budějovicích, Brně a Krnově.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Společnost Bosch působila na českém území již od konce 19. století, kdy obchodovala s firmou Laurin & Klement. První oficiální pobočka Bosch byla založena roku 1920 v Praze a po nucené přestávce v délce 44 let se vrátila na český trh po roce 1989.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top