investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Boj s inflací již brzy vyhrajeme

11.12.2023

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v listopadu na úroveň 7,3 procenta..

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v listopadu na úroveň 7,3 procenta, což bylo o 1,2 procentního bodu méně než v říjnu. Tato statistika byla však ovlivněna úsporným tarifem, který v loňském roce snížil srovnávací základnu. Kdybychom úsporný tarif do výpočtu inflace nezahrnuli, cenový růst by dosahoval úrovně 4,7 procenta.

Při meziročním srovnání evidujeme růst ceny u elektřiny o 143,0 procenta. Tento astronomický pohyb však neznamená, že by lidem skokově narostla cena za kilowatthodinu elektrické energie. Pouze se projevil statistický efekt úsporného tarifu, kdy lidé v loňském roce obdrželi státní podporu, kterou letos již nedostali.

Z meziročního pohledu narostly mnohé náklady spojené s bydlením. Ceny tepla a teplé vody se zvýšily o 24,2 procenta, ceny vodného o 16,3 procenta a ceny stočného o 26,9 procenta. Mezi potravinami byl evidován výrazný růst cen u brambor o 28,5 procenta. Lidé si připlatí i za alkoholické nápoje a tabákové výrobky.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Inflační epizoda pomalu končí a již v příštím roce by se inflace měla pohybovat v okolí svého cíle ve výši 2,0 procenta. Zkrocení inflace umožní, aby rostly reálné mzdy zaměstnanců, což podpoří spotřebu. Díky tomu se naše ekonomika vrátí k mírnému růstu.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top