investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Banky mají nejvíc kapitálu v historii

09.10.2014

České banky mají největší peněžní polštář v historii. Vděčí za to českým domácnostem a jejich ochotě zadlužit se ve jménu bydlení.

Z pololetních dat české národní banky vyplývá, že ke konci června měly 17 procent rizikových aktiv krytých kapitálem, byly tak v o polovinu lepší kondici než v předkrizovém roce 2008. „Nárůst kapitalizace souvisí s dobrým hospodařením bank v kombinaci s tím, že dosud přesně nevědí, jaké budou kapitálové požadavky po implementaci všech změn v regulaci,“ vysvětluje Milan Lávička z J&T Banky.

Banky tak raději drží více volných peněz, než je nutné. „Chceme mít k dispozici nejen dostatek kapitálu na další úvěrový růst, ale I určitou kapitálovou rezervu navíc,“ potvrzuje Tomáš Kofroň z Reiffeisenbank.

V evropském měřítku není tak silný peněžní polštář zdaleka obvyklý. Podle dat agentury Bloomberg je kapitalizace evropských bank v průměru takřka o pětinu slabší.

„Za nárůstem kapitálové přiměřenosti se skrývají I některé pro ekonomiku nepříznivé trendy. Jedním z nich je absence růstu úvěrového trhu,“ uvádí Marek Hatlapatka z Cyrrusu. Poptávka po půjčkách totiž zatím zdaleka nesvědčí o hospodářském oživení. Podniky si zatím letos nabraly stejný objem nových úvěrů jako loni, a trh s půjčkami tak táhnou zejména hypotéky.

„České banky vděčí v mnohém za svou dobrou kondici českým domácnostem a jejich ochotě zadlužit se ve jménu bydlení,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities. Zájmu o hypotéky nahrávají zejména úrokové sazby na historických minimech.

Vysoký objem kapitálu v domácích bankách je dán I tím, že jejich zahraniční matky vyvádějí ze svých českých akvizic méně kapitálu, než by mohly. „Jinak by se zřejmě potýkaly s nelibostí regulátorů. Ponechání zisku dceři je regulatorně schůdnější cesta se stejným dopadem z hlediska prověrek kapitálové dostatečnosti ze strany ECB,“ uvádí Martin Lobotka z Consequ.

Zdroj: deník Mladé frondy E15, čtvrtek 2. října 2014

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top