investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Aramco hledá podporovatele pro svůj projekt rozvoje plynu za 110 miliard USD

13.12.2022

Pole Džafúrá je jedním z největších nekonvenčních polí s plynem na světě a má podpořit snahu...

Saúdskoarabská ropná společnost Saudi Aramco zahájila jednání s potenciálními podporovateli jejího projektu na těžbu plynu Džafúrá v hodnotě 110 miliardy USD (2,5 bilionu Kč). S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. Pole Džafúrá je jedním z největších nekonvenčních polí s plynem na světě a má podpořit snahu firmy o diverzifikaci vývozu energií.

Firma Aramco, nad kterou má kontrolu stát, hledá podle zdrojů kapitálové investory, kteří by pomohli financovat rozvoj střednědobých a navazujících projektů. Oslovila proto soukromé investiční fondy a další velké fondy, které investují do infrastruktury. Jednání jsou ale zatím v počáteční fázi.

Válka na Ukrajině způsobila prudký růst poptávky po zemním plynu, zvláště od evropských zemí, které získávaly plyn z Ruska. Státy v Perském zálivu tak přistoupily k ambiciózním plánům na rozšíření těžby plynu.

Pole Džafúrá je důležitou součástí strategie Saúdské Arábie, jejímž cílem je diverzifikovat vývoz energií mimo ropu. Odhaduje se, že v ložisku se nachází 200 bilionů krychlových stop (6,3 bilionu metrů krychlových) surového plynu. Armaco očekává, že zahájí těžbu v roce 2025 a že do roku 2030 těžba dosáhne zhruba dvou miliard krychlových stop (63,2 milionu metrů krychlových) denně.

Velká část vytěženého plynu má být použita k výrobě tzv. modrého vodíku, uvedl loni ministr energetiky Abdalazíz bin Salmán. Modrý vodík se podobně jako tradiční šedý vodík vyrábí ze zemního plynu, proces štěpení je ale doplněn ještě o technologii zachytávání a ukládání oxidu uhličitého. Ten se bude ukládat přímo v Saúdské Arábii, což umožní následný vývoz paliva jako čistého zdroje energie.

Zpřístupnění rozvoje pole externím investorům následuje po letech snah o přilákání zahraničního kapitálu do společnosti Aramco a některých jejích důležitých aktiv. Po primární nabídce v roce 2019 ropný gigant prodal podíly v divizích provozujících síť ropovodů a plynovodů v zemi.

Nekonvenční plyn je takový, který se nachází v ložiscích, která se dříve považovala za příliš složitá ro těžbu. Zároveň těžba z nich byla příliš nákladná.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top