investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Apple mírně zvýšil čtvrtletní zisk

04.08.2023

Její celkové tržby sice klesly o více než jedno procento na 81,8 miliardy dolarů...

Americká technologická společnost Apple ve třetím finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o zhruba dvě procenta na 19,9 miliardy dolarů (asi 440 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Její celkové tržby sice klesly o více než jedno procento na 81,8 miliardy dolarů, mírně však překonaly očekávání analytiků.

Tržby z prodeje telefonů iPhone se ve třetím čtvrtletí, které skončilo 1. července, snížily na 39,7 miliardy dolarů ze 40,7 miliardy dolarů před rokem. Mírně tak zaostaly za očekáváním analytiků, kteří je odhadovali na 39,9 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Pokles vykázaly rovněž tržby z prodeje počítačových tabletů iPad a počítačů Mac. Firma však dosáhla více než osmiprocentního nárůstu u tržeb z prodeje svých služeb, které zahrnují například streamovací službu Apple TV.

Apple v prvních třech čtvrtletích finančního roku vynaložil 22,6 miliardy dolarů na výzkum a vývoj, což představovalo meziroční nárůst o více než tři miliardy dolarů. Šéf podniku Tim Cook řekl agentuře Reuters, že za zvýšenými výdaji na výzkum a vývoj zčásti stojí práce na generativní umělé inteligenci.

Termínem generativní umělá inteligence jsou označovány systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele. Do povědomí široké veřejnosti se dostaly zejména díky loňskému zpřístupnění chatovacího programu ChatGPT, který vyvinula společnost OpenAI podporovaná Microsoftem.

"Po léta provádíme výzkum široké škály technologií v oblasti umělé inteligence, včetně generativní umělé inteligence," uvedl Cook. "Investujeme do toho hodně, což se odráží ve výdajích na výzkum a vývoj, na které se díváte," dodal.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top