investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Apple kvůli nucené práci Ujgurů odstřihl čínského dodavatele

17.03.2021

Americká technologická společnost Apple přestala spolupracovat s čínským...

Americká technologická společnost Apple přestala spolupracovat s čínským dodavatelem součástek Ofilm Group. Ten čelí podezření, že se podílí na vládním programu přesidlování etnické menšiny Ujgurů muslimského vyznání ze západočínské provincii Sin-ťiang do jiných částí Číny za prací. S odvoláním na informovaný zdroj to dnes uvedla agentura Bloomberg.

Výrobce iPhonů smlouvu s firmou Ofilm ukončil podle zdrojů Bloombergu před několika měsíci. Čínská společnost v úterý uvedla, že vyhodnocuje zastavení objednávek od nejmenovaného zákazníka na chod společnosti. Informovala, že tento klient jí v roce 2019 zajistit bezmála čtvrtinu provozního zisku. Ofilm Applu dodával moduly kamer do iPhonů.


Apple v minulosti vyvolal kritiku kvůli podezření na porušování lidských práv v jeho dodavatelském řetězci, který je převážně v Číně. Podle Bloomberg není jasné, zda Apple ví, jestli se obvinění vznesená proti Ofilmu zakládají na pravdě.


Apple, který má teď nejvyšší tržní hodnotu z firem obchodovaných na burze, loni v listopadu pozastavil nové objednávky od tchajwanské firmy Pegatron. Zdůvodnil to porušováním pracovního práva v čínských továrnách firmy.


Akcie společnosti Ofilm, které se obchodují na burze v Šen-čenu, dnes odepsaly bezmála deset procent. Jsou tak nejníže od srpna 2019.


Organizace na ochranu lidských práv a některé státy kritizují Čínu za to, že shromažďuje stovky tisíc Ujgurů v zařízeních, která jsou podle těchto kritiků tábory nucených prácí. Tam je podle jejich tvrzení čeká mimo jiné násilná politická agitace. Čína tvrdí, že Ujgurové jsou v táborech na převýchovu a zvýšení kvalifikace dobrovolně. Některé státy a firmy zavedly zákaz dovozu klíčových exportních komodit ze Sin-ťiangu, například bavlny.


Zdroj: ČTK



"Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne založili Apple v garáži v roce 1976. Počáteční kapitál získali prodejem mikrobusu a kalkulačky za 1 350 dolarů. Dnes již tržní kapitalizace společnosti Apple překročila hranici dvou bilionů dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top