investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple čelí v Británii žalobě

25.07.2023

Společnost čelí žalobě kvůli poplatkům v obchodě s aplikacemi App Store...

Americká technologická společnost Apple čelí v Británii hromadné žalobě kvůli poplatkům v obchodě s aplikacemi App Store. Žaloba, za kterou stojí více než 1500 vývojářů aplikací, považuje tyto poplatky za nadměrné a požaduje odškodné 785 milionů liber (zhruba 22 miliard Kč). Informovala o tom agentura Reuters.

Divize služeb firmy Apple, která zahrnuje obchod App Store, zažívá v posledních letech prudký růst tržeb. Ty se nyní pohybují kolem 20 miliard dolarů (zhruba 435 miliard Kč) za čtvrtletí. Poplatky 15 až 30 procent, které firma účtuje některým výrobcům aplikací za využívání svého platebního systému, jsou nicméně terčem kritiky ze strany vývojářů. Zabývají se jimi rovněž antimonopolní úřady v několika zemích.

Společnost Apple je známá především výrobou chytrých telefonů iPhone a počítačových tabletů iPad. Žalobu podal jménem 1566 vývojářů aplikací profesor Sean Ennis z Centra pro politiku v oblasti hospodářské soutěže na vysoké škole University of East Anglia.

"Poplatky, které Apple účtuje vývojářům aplikací, jsou nadměrné, což je možné pouze díky jeho monopolu v distribuci aplikací na iPhony a iPady," uvedl Ennis. "Tyto poplatky jsou samy o sobě nespravedlivé a představují nekalou cenovou politiku. Poškozují vývojáře aplikací i kupce aplikací," dodal.

Společnost Apple už dříve uvedla, že 85 procent vývojářů v obchodě App Store žádné poplatky neplatí. Apple tvrdí, že prostřednictvím obchodu App Store pomáhá evropským vývojářům zajistit přístup k trhům a k zákazníkům ve 175 zemích po celém světě.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top