investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Americké akcie opět výrazně posílily

17.03.2022

Americká centrální banka (Fed) podle očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt...

Akcie ve Spojených státech včera podruhé za sebou výrazně posílily. Americká centrální banka (Fed) podle očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 0,25 až 0,50 procenta. Ke zvýšení úroků přikročila poprvé od konce roku 2018, zpřísňováním měnové politiky reaguje na prudký vzestup inflace.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si včera připsal 1,55 procenta a uzavřel obchodování na 34.063,10 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 2,24 procenta na 4357,86 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil dokonce o 3,77 procenta na 13.436,55 bodu.

Investujte do akcií   Druhy akcií   Splatnost akcií

Náladu na akciovém trhu včera podporovaly naděje na pokrok v rozhovorech mezi Ukrajinou a Ruskem. Indexy Dow Jones a S&P 500 sice po zveřejnění rozhodnutí Fedu přechodně oslabily, později se však vrátily k silnému růstu.

Centrální banka předpověděla, že v letošním roce úroky zvýší ještě šestkrát. Její šéf Jerome Powell nicméně na následné tiskové konferenci vyjádřil přesvědčení, že americká ekonomika je dostatečně silná na to, aby se s tímto zpřísňováním měnové politiky dokázala vypořádat.

Někteří analytici však podle agentury Reuters mají z hospodářských dopadů zvyšování úroků obavy. "Zdá se, že Fed hodlá způsobit recesi, aby zlikvidoval problémy s inflací," uvedl Scott Ladner ze společnosti Horizon Investments.

Sekundární a duální listing   5 důvodů proč investovat do akcií   Defenzivní akcie

Na devizovém trhu dnes euro vůči dolaru posílilo, protože optimismus ohledně rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem zastínil zvýšení úrokových sazeb v USA. Kolem 21:30 SEČ si jednotná evropská měna připisovala zhruba 0,7 procenta na 1,1035 USD.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Cena akcií je dána budoucími zisky. Ty je třeba diskontovat na současnou hodnotu, což při očekávaném utahování měnové politiky škodí zvláště menším růstovým akciím z technologického sektoru.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top