investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Aktivisté Greenpeace přerušili valnou hromadu ČEZ

26.06.2023

Protestovali proti prodloužení těžby v lomu Bílina, které získaly Severočeské doly ze skupiny ČEZ od...

Aktivisté z hnutí Greenpeace přerušili dnes na přibližně deset minut valnou hromadu energetické společnosti ČEZ. Protestovali proti prodloužení těžby v lomu Bílina, které získaly Severočeské doly ze skupiny ČEZ od báňského úřadu do roku 2035. Sál následně aktivisté opustili v doprovodu policie. Po začátku valné hromady v 09:00 a projednání prvního bodu programu akcionáři od 11:20 vystupovali se svými dotazy. Týkaly se také zestátnění části skupiny ČEZ nebo rekordního zisku v loňském roce. Před polednem bylo v jednacím sále Kongresového centra v Praze 713 akcionářů, řekli předsedové valné hromady. Valná hromada energetické společnosti ČEZ dnes rozhodne o výplatě dividendy z loňského očištěného zisku firmy.

Stát jako největší akcionář navrhl vyplacení celého zisku 78 miliard Kč, což by znamenalo 145 Kč za akcii. Vedení podniku navrhlo vyplacení 80 procent ze zisku, tedy 117 Kč za akcii. V obou případech by se jednalo o nejvyšší dividendu, kterou firma kdy vyplatila.

Dvě aktivistky z hnutí Greenpeace se kolem 11:20 postavily před řečnický pultík, kde své dotazy v angličtině přednášel jeden z akcionářů Simon Jakub Tadeáš a upozorňoval na škodlivé dopady těžby v dole Bílina na životní prostředí. Držely transparenty s nápisy "ČEZ, neprodlužujte těžbu na Bílině" a "Ukončete fosilní zločiny". Předsedové valné hromady následně aktivistky vyzvali, aby protest ukončily, a vyhlásili desetiminutovou přestávku. K aktivistkám se poté přidali další členové Greenpeace a po pár minutách za doprovodu policie opustili jednací sál.

Jedna z akcionářek následně po přestávce požadovala, aby stát odkoupil 100 procent akcií skupiny ČEZ, a stal se tak jejím jediným vlastníkem. Měl by tak podle ní učinit "na záchranu České republiky". "Obrali jste české firmy a občany až na kost," dodala následně k rekordnímu zisku skupiny v loňském roce.

Minoritní akcionář a zároveň jeden z největších kritiků vedení ČEZ Michal Šnobr už ráno po úvodním proslovu protestoval proti jednacímu řádu, je podle něj diskriminační. "Jednací řád tak, jak ho známe, je diskriminační vůči minoritním akcionářům a nedává mnoho prostoru v průběhu valné hromady na to dotazovat se," řekl. "Zároveň mi dovolte, protože vy jste to neudělali, tu přivítat všechny minoritní akcionáře. Tito akcionáři, kteří tady obsadili sál, jsou vaši vlastníci a podle toho byste se také měli chovat," dodal Šnobr, který na valných hromadách ČEZ protestuje opakovaně.

Greenpeace dlouhodobě kritizuje plány na těžbu v hnědouhelném dole Bílina na Teplicku až do roku 2035 a označuje je za klimatický zločin. Proti povolení o prodloužení těžby se odvolalo. Ve čtvrtek několik aktivistů v Bílině obsadili rypadlo, ještě tentýž den ho opustili. K podobným protestům přistoupili už v minulosti.

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni stoupl na 80,7 miliardy z předloňských 9,9 miliardy korun. Významný nárůst podle firmy reflektuje enormní růst cen v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, rekordní zisk z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a vysokou provozní spolehlivost elektráren ČEZ. Provozní výnosy byly meziročně vyšší o 27 procent, dosáhly 288,5 miliardy korun.

Stát nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZ. Vláda v květnu schválila návrh zákona o přeměnách obchodních společností, podle něhož by místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů mělo nově pro rozdělení firem stačit 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. Premiér Petr Fiala (ODS) v této souvislosti odmítl, že zákon cílí na konkrétní firmu. Premiér ale zároveň přiznal, že vláda chce posílit kontrolu státu nad energetickou infrastrukturou, což se podle něj ukázalo být důležité v době nedávné energetické krize.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top