investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

USA pohrozily rakouské RBI omezením přístupu k svému finančnímu systému

15.05.2024
bankainvesticeruskousa

Ranní zpravodaj: Čistý zisk firmy ČEZ v prvním čtvrtletí stoupl o čtvrtinu

14.05.2024
S&P500akciedow jonesnasdaqČEZ

Akcionáři Telefóniky čekají neobvykle dlouho na nabídku PPF

12.05.2014

Akcionáři české Telefóniky čekají už více než čtvrt roku na nabídku skupiny PPF na odkup svých akcií. Skupina miliardáře Petra Kellnera převzala největšího českého operátora již koncem ledna, Česká národní banka (ČNB) však její návrh včetně nabízené

Akcionáři české Telefóniky čekají už více než čtvrt roku na nabídku skupiny PPF na odkup svých akcií. Skupina miliardáře Petra Kellnera převzala největšího českého operátora již koncem ledna, Česká národní banka (ČNB) však její návrh včetně nabízené ceny za akcii stále ještě neschválila.

Přitom zákonná lhůta 30 dnů pro zaslání nabídky regulátorovi uplynula koncem února a 15 pracovních dnů na její schválení proběhlo již třikrát. Další prodlužování tak znamená, že ČNB opakovaně návrh vrací s připomínkami. Podle informací HN je spor především o výši ceny, kterou PPF nabídne menšinovým akcionářům. 

Podle analytiků by se měla cena pohybovat od 296 do 300 korun za kus, za které se v posledních měsících titul na pražské burze obchoduje.

V samotné transakci, a především v jejím financování, může být přitom klíč k celkové strategii PPF. Akviziční úvěr totiž konsorcium bank poskytlo její jednoúčelové dceřiné společnosti, která jej zajistila koupeným balíkem akcí. Pokud by věřitelé chtěli standardní zajištění celým majetkem operátora, musela by se PPF vyrovnat právě s menšinovými akcionáři.

To nahrává spekulacím o možném stažení titulu z burzy a případně i vytěsnění minoritářů, pokud se PPF podaří vykoupit podíl přes 85 procent. Zbylých 4,9 procenta pro dosažení zákonné podmínky vytěsnění si ponechala španělská Telefónica a Kellnerova skupina k nim má předkupní právo. Významný vliv na cenu titulu na burze i ochotu menšinových akcionářů přistoupit na nabídku PPF bude mít vývoj hospodaření společnosti a především vyplácení dividenda. O té se rozhodne až na řádné valné hromadě nejdříve na přelomu května a června, a oddalování nabídky tak může hrát zásadní roli.

"Teoreticky může jít o čas, který PPF stráví do odkupu v Telefónice a bude schopna si ověřit odhad budoucí ziskovosti i získat lepší argumenty do procesu jednání o ceně odkupu. Současně sem zapadá i právní posuzování možnosti výplaty dividendy z emisního ážia," uvádí další možné faktory analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Zdroj: Hospodářské noviny: příloha HN Byznys. Akcionáři Telefóniky čekají neobvykle dlouho na nabídku PPF. 2014, 12. května, str. 11. DOI: Hospodářské noviny.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top