investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Akcionáři Seadrillu pravděpodobně prodělají

15.02.2017

Seadrill má cca 10 mld. USD dluhů a 14 mld. celkových závazků na pouze cca 1 mld. tržní kapitalizace a cca 3,5 mld. tržeb.

Seadrill má cca 10 mld. USD dluhů a 14 mld. celkových závazků na pouze cca 1 mld. tržní kapitalizace a cca 3,5 mld. tržeb. Takže dluh je na úrovni čtyřnásobku tržeb, je neudržitelný a prakticky nesplatitelný.

Firma jedná s věřiteli o restrukturalizaci dluhu a odsunutí plateb, ale věřitelé nechtějí dělat příliš mnoho ústupků, takže jednání se vleče. V každém případě držitelé dluhu mají nad držiteli akcií navrch a je velmi pravděpodobné, že součástí jakéhokoliv výsledku bude téměř 100% ztráta hodnoty akcií současných akcionářů, jelikož majitelé dluhu získají takové množství nových akcií, že výrazně zředí stávající akcionáře.

Termín konce jednání je stanoven do 30. dubna 2017. Firma může termín prodloužit, ale pokud se nedohodne, tak velmi pravděpodobně dojde k tzv. Chaper 11 bankruptcy, tj. řízený bankrot za chodu společnosti, kdy nominovaný správce firmu finančně restrukturalizuje a provoz firmy poběží dál. Opět, majitelé akcií tím přijdou s velkou pravděpodobností téměř o vše.

Největší majitel firmy a CEO John Fredriksen vlastní sice cca čtvrtinu akcií, ale také hodně dluhu, takže mu je částečně jedno, zda určitý podíl na firmě získá konverzí dluhu nebo přes současné akcie. Nelze proto očekávat, že by před restrukturalizací investoval do akcií dodatečné peníze on nebo někdo jiný. Investice do dluhu může být zajímavější, ale stále velmi spekulativní.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top