investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Akcie Monety stouply díky vylepšené nabídce PPF

24.11.2021

Za sedmiprocentním nárůstem ceny akcií Moneta Money Bank je vylepšená nabídka PPF na financování jejího spojení s...

Za sedmiprocentním nárůstem ceny akcií Moneta Money Bank je vylepšená nabídka PPF na financování jejího spojení s bankovní části skupiny. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Akcie Monety se od té doby drží pod hranicí 95 Kč. PPF a Moneta ve čtvrtek večer oznámily, že se dohodly na novém modelu financování spojení banky a bankovní části PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Smlouvu o spojení odsouhlasili letos v červnu akcionáři Monety, ale zároveň odmítli tehdy navrhovaný model financování.

"Transakce je o něco výhodnější než původní návrh. Akcie poskočily v pátek v reakci na novou strukturu transakce. Nově mohou akcionáři upsat akcie za kurz 82 korun (jednu novou za každé dvě co vlastní) a prodat je PPF za 90 Kč. Tato částka bude rovněž představovat minimum v rámci povinné nabídky na převzetí," řekl ČTK analytik Tomáš Pfeiler.


Zásadní rozdíl proti předchozí nabídce je v tom, že se všichni akcionáři mohou zúčastnit úpisu nových akcií, a to za diskontní cenu, doplnil analytik Bohumil Trampota. Navíc případné neupsané akcie se zavázala koupit PPF za 90 Kč za akcii. "Tím vlastně stanovila jakési cenové dno, akcie Monety by se měly obchodovat nad touto úrovní," dodal.


Nicméně diskutabilní zůstávají podle Pfeilera dividendy. Částku tři koruny akcionáři obdrží takřka s jistotou. "Částku sedm korun na akcii ze zisku z roku 2021 bych už jako jistou nevnímal. Vedle regulatorní nejistoty, které podléhá, může být teoreticky vyplacena až po proběhnutí odkupu akcií ze strany PPF nebo případné nabídky na převzetí," podotkl.


Moneta dlouhodobě představuje stálici českého akciového trhu, kde na pražské burze patří mezi nejobchodovanější tituly, upozornil analytik Martin Kysela. Valná hromada Monety se bude konat 20. prosince. Ke schválení vydání nových akcií je třeba dvou třetin přítomných akcionářů. "Jestliže ke schválení na valné hromadě skutečně dojde, měli bychom se dočkat dalšího výrazného růstu ceny akcií banky," odhadl.


Spojením může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top