investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zlato čelí protivětrům, a ještě nějakou dobu bude

06.10.2023

Cena zlatého kovu čelí konkurenci ze strany výnosnějších dluhopisů...

Inflační očekávání

Vyšší inflační očekávání jsou pro zlato příznivé, neboť se investoři snaží nákupem tohoto kovu před ní chránit. V současné době jsou inflační očekávání dobře ukotvené, ačkoli na vyšších úrovních a nejeví známky výrazných změn. To lze měřit například změnou výnosů na 5letém inflačně indexovaném dluhopisu USA. Střednědobě neočekávám výrazné vychýlení těchto očekávání ani jedním směrem za současné situace, kdy inflace klesá dolů a ekonomika pomalu oslabuje. Vliv na cenu zlata by tak měl být nevýznamný.

Výnos státních dluhopisů

Výnos státních dluhopisů je velmi důležitým měřítkem pro všechny investory. Čím vyšší výnos tento instrument (běžně považovaný za bezrizikový) nese, tím menší smysl dává nákup zlata. V posledních několika měsících došlo k výraznému růstu výnosů dluhopisů, a to je pravděpodobně tím největším důvodem, proč se zlato vzdalo $2000 hranice za unci. Další vývoj je obtížné předvídat, ale zdá se, že spíše bude tlačit výnosy dluhopisů ještě výše. Nové emise dluhopisů vlády USA, ekonomické zpomalení a jestřábí politika centrální banky (Fed), jenž vede k silnějšímu dolaru jsou všechno faktory, které mohou přispět k vyšším výnosům. 5% - 6% výnos referenčních 10letých vládních dluhopisů USA tak nelze vyloučit. Pokud se tak stane, bude to stahovat cenu zlata dolů.

Síla amerického dolaru

Cena zlata zpravidla vykazuje zápornou korelaci se sílou amerického dolaru. V posledních měsících dolar výrazně rostl, když trh začal zaceňovat vyšší úrokové sazby po delší dobu. Ruku v ruce s rostoucími výnosy na státních dluhopisech tak začala posilovat i americká měna. Síle dolaru přispěla i velmi odolná americká ekonomika, kdy investoři v této měně vidí bezpečný přístav. Americká vláda výrazně stimuluje ekonomiku, díky čemuž oddaluje recesi ve Spojených státech za cenu rostoucího státního dluhu. To podporuje inflaci, ekonomický růst, ale také obavy z neudržitelnosti státního dluhu USA. Celkově tedy lze očekávat zpevňující dolar i v dalších měsících, což sníží cenu zlata. Dlouhodobě je ovšem pravděpodobné, že americký dolar oslabí s tím, jak Fed obnoví expanzivní monetární politiku a peníze potečou proudem do ekonomiky. To může v investorech vyvolat obavy ohledně inflace a zdraví americké měny, což podpoří cenu zlata směrem nahoru, podobně jako v letech 2008–2012.

Politické riziko

Zhoršující se vztahy mezi členy NATO a Čínou a Ruskem mohou taktéž zahýbat s cenami zlata, pokud dojde k přerušení/poškození mezinárodních obchodních vztahů. Čína a Rusko jsou významnými exportéry tohoto kovu. Zhoršení vztahů tak může vést k vyšší ceně zlata.

Technická analýza

Technická analýza ceny zlata napovídá, že je zlato krátkodobě blíže stavu „přeprodanosti“, než „překoupenosti“ a že tento stav může ještě nějakou chvíli pokračovat. Kolem hranice $1810 za unci lze nalézt 200týdenní klouzavý průměr, který bude pravděpodobně sloužit jako hranice podpory.

Závěr

Podle všeho se zdá, že by cena zlata mohla krátkodobě nadechnout s tím, že střednědobý trend by mohl být spíše dolů či do strany. Hlavním důvodem je rostoucí výnos na státních dluhopisech USA. Pokud dojde k recesi ve Spojených státech, výnosy na dluhopisech začnou výrazněji padat spolu s americkou měnou, což by mohlo podpořit cenu zlata. Dlouhodobě lze s vysokou pravděpodobností předpokládat, že cena tohoto kovu bude růst, protože dluhová situace vlád po celém světě nemá jednoduché řešení a inflace může být častým jevem v důsledku rozvinutí dluhové spirály.  

Timur Barotov, analytik BHS

„Cena zlatého kovu čelí konkurenci ze strany výnosnějších dluhopisů a nereaguje příznivě na sílící americký dolar.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top