investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zisk ropné Aramco klesl o 23 procent

07.11.2023

Důvodem byly nižší ceny ropy a nižší objem prodeje...

Saúdskoarabské státní ropné firmě Aramco klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 23 procent na 32,6 miliardy USD (749,1 miliardy Kč). Důvodem byly nižší ceny ropy a nižší objem prodeje, uvedla firma v dnešním prohlášení. Výsledky však překonaly očekávání analytiků.

Analytici dotazovaní firmou počítali se ziskem 31,8 miliardy USD. Nižší ceny a objem částečně kompenzovalo snížení licenčních poplatků z těžby a dalších poplatků o téměř 40 procent. Výnosy klesly na 113,09 miliardy USD ze 144,99 miliardy USD ve třetím čtvrtletí loni.

Firma také ve čtvrtletí zvýšila kapitálové výdaje na 11 miliard USD z loňských devíti miliard USD. "Poptávka po energiích se ve střednědobém až dlouhodobém horizontu pravděpodobně zvýší," uvedla firma. Dodala, že investuje do rostoucího integrovaného portfolia prostřednictvím "největšího kapitálového programu ve své historii".

Saúdská Arábie je prakticky lídrem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Země v neděli uvedla, že bude do konce roku pokračovat v dobrovolném snižování těžby ropy o jeden milion barelů denně a příští měsíc toto rozhodnutí přezkoumá.

Loni v únoru invaze Ruska na Ukrajinu způsobila růst cen ropy na více než 130 USD a firma vykázala rekordní zisk 161,1 miliardy USD. To zemi umožnilo vykázat první přebytek rozpočtu za téměř deset let. V letošním roce společnost očekává průměrnou cenu kolem 85 USD za barel. Podle analytiků je k udržení vyrovnaného rozpočtu Saúdské Arábie potřeba, aby cena ropy činila nejméně 80 USD za barel, hrozbou však může být i pokles těžby. Produkce země se nyní pohybuje kolem devíti milionů barelů denně, země má kapacitu na těžbu až 12 milionů barelů denně.

Americké ropné firmy Chevron a Exxon Mobil minulý měsíc oznámily, že jejich zisk ve třetím čtvrtletí prudce klesl kvůli snížení cen energií, upozornila agentura Reuters.

Saudi Aramco je největším producentem ropy na světě a na globální produkci se podílí asi deseti procenty. Stát ve firmě drží asi 98procentní podíl. Časopis Fortune v srpnu uvedl, že Aramco je podle výnosů za rok 2022 druhou největší firmou na světě, za americkým maloobchodem Walmart a před společnostmi Apple a Amazon.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top