investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Zisk Komerční banky v pololetí vzrostl meziročně o 60,3%

03.08.2022

Provozní výnosy se zvýšily o 29,5 procenta na 19,168 miliardy korun...

Čistý zisk Komerční banky vzrostl v letošním prvním pololetí meziročně o 60,3 procenta na 8,426 miliardy korun. Provozní výnosy se zvýšily o 29,5 procenta na 19,168 miliardy korun. Loňský výsledek ovlivnila protiepidemická opatření a také tehdejší úrokové sazby byly na extrémně nízkých úrovních. Výsledky dnes banka zveřejnila na svém webu.

Čisté úrokové výnosy vzrostly o 42,2 procenta na 14,2 miliardy korun. "Objemy úvěrů a vkladů stouply a tržní úrokové sazby byly meziročně výrazně vyšší, což podpořilo výnosy z reinvestic vkladů a vlastních zdrojů banky," uvedla KB. Čistý výnos z poplatků a provizí se zvýšil o 6,3 procenta na téměř tři miliardy korun. Lidé častěji platí kartou.

Úvěry klientům meziročně vzrostly o 8,7 procenta na 769,4 miliardy korun. Objem úvěrů na bydlení byl vyšší o osm procent, z toho objem hypoték narostl o 5,2 procenta na 266,2 miliardy korun. Spotřebitelské úvěry se zvýšily o 4,8 procenta a celkově dosáhly 34,5 miliardy korun.

Celkový objem vkladů se meziročně zvýšil o 2,7 procenta na 1,03 bilionu korun. "Klienti umísťovali své prostředky z běžných účtů na výnosnější termínované a spořicí vklady a také do podílových fondů," uvedla banka. Vklady občanů se ale meziročně snížily o 0,8 procenta, vklady korporátních a podnikatelských klientů naopak o 7,7 procenta vzrostly.

"Čistý zisk banky pokořil analytická očekávání," řekl ČTK analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. K lepší ziskovosti podle něj přispěl nárůst čistých úrokových výnosů, které vyhnalo nahoru markantní zpřísnění měnové politiky ČNB. Náklady rizika sice rostly, zvýšení však považuje za spíše kosmetické. Růst provozních nákladů o pět procent je podle něj v prostředí inflačních tlaků velmi dobrý výsledek. Pozitivním bodem zůstává výhled. Před 10:00 akcie KB na pražské burze posilovaly o 1,4 procenta na 612,50 Kč, dodal.

Ke konci června měla banka zhruba 2,256.000 klientů. V meziročním srovnání to byl růst o 12.000 klientů. Používali 1,456.000 debetních karet, o 48.000 více než loni. Počet aktivních kreditních karet se zvýšil o 6000 na 188.000. Banka měla na konci června v Česku 218 kamenných poboček, což je meziroční pokles o 25.

Za celý rok očekává Komerční banka růst výnosů o více než pětinu ve srovnání s rokem 2021. "Růst výnosů bude tažen hlavně růstem čistého úrokového výnosu, reflektující nárůst tržních úrokových sazeb a objemu obchodů a také většímu příspěvku za zajišťování finančních rizik do úrokového příjmu," uvedla KB.

Za klíčová rizika považuje eskalaci války na Ukrajině, delší či prohlubující se nedostatek energetických surovin a případný návrat pandemických omezení a uzávěr. "Obecně je otevřená česká ekonomika citlivá na zhoršení vnějšího ekonomického prostředí, stejně jako na náhlé pohyby směnných kurzů či úrokových sazeb nebo na změny ve fiskální či monetární politice," dodala banka. Vedení KB ale očekává, že zisk za letošní rok bude dostatečný k pokrytí kapitálových potřeb a výplatě dividend.

Komerční banka je mateřskou společností Skupiny KB a součástí mezinárodní skupiny Société Générale. Patří mezi přední bankovní instituce v ČR i v regionu střední a východní Evropy. Hlavním akcionářem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.

Société Générale vykázala ve druhém čtvrtletí ztrátu 1,48 miliardy eur (35,5 miliardy Kč). Ve srovnatelném období loni hospodařila se ziskem 1,44 miliardy eur. Ztrátu způsobil odchod z ruského trhu, kvůli kterému zaúčtovala banka ztrátu 3,3 miliardy eur. Výsledky však překonaly odhady analytiků, kteří podle agentury Reuters čekali ztrátu přes dvě miliardy eur.

Zisky rostly v prvním pololetí vedle Komerční banky i dalším bankám v ČR. V případě České spořitelny to bylo meziročně o 67 procent na 11 miliard korun. Čistý zisk Moneta Money Bank stoupl o 101 procent na 2,9 miliardy korun a Raiffeisenbank o 78 procent na více než tři miliardy Kč. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za první pololetí čistý zisk 4,2 miliardy korun, což je nárůst o 45 procent.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Nárůst zisků bank může motivovat politiky k uvalení speciální daně, která by část rostoucích zisků přenesla od investorů do státního rozpočtu. Investoři by proto do svých úvah měli tuto možnost zakomponovat.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top