investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zaměstnanci největší továrny Fordu v USA vstoupili do stávky

12.10.2023

Nejnověji přerušilo práci 8700 zaměstnanců největšího závodu Fordu...

Americký odborový svaz zaměstnanců v automobilovém průmyslu UAW pokračuje v rozšiřování stávek v automobilovém průmyslu. Nejnověji přerušilo práci 8700 zaměstnanců největšího závodu Fordu ve Spojených státech, protože Ford odmítl další vyjednávání o kolektivní smlouvě.

UAW minulý měsíc poprvé ve své 88leté historii zahájil souběžné stávky za lepší mzdy ve třech největších automobilkách v USA - Ford, General Motors a Stellantis. Stávky začaly ve třech montážních závodech, po jednom z každé automobilky, a od té doby se postupně rozšiřují.

Nejnovější stávka zasáhne závod Fordu v Kentucky, kde se vyrábí lukrativní pick-upy. Roční tržby závodu se pohybují kolem 25 miliard USD (576,8 miliard Kč) a na celkových tržbách automobilky se podílí zhruba šestinou.

Celkem tak již stávkuje zhruba pětina zaměstnanců v automobilovém průmyslu. Jednání v automobilkách GM a Stellantis dále pokračují.

Odborový svaz, který zastupuje 146.000 zaměstnanců uvedených tří společností, požaduje zhruba 40procentní zvýšení mezd během čtyř let a řadu dalších výhod. Chce mimo jiné ukončit praxi, kdy nově přijatí zaměstnanci mají nižší mzdy a menší výhody. Firmy říkají, že požadavky odborů by jim znemožnily dlouhodobě investovat.

I po nejnovějším rozšíření se stávky zatím týkají zhruba jen 22 procent zaměstnanců tří velkých amerických automobilek, které mají sídlo v Detroitu. Díky tomu vydrží stávkový fond odborů déle. Kdyby vstoupili do stávky všichni členové odborů, peníze z fondu by stačily asi na 11 týdnů. Tisíce dalších zaměstnanců však musely firmy poslat na nucenou dovolenou, protože kvůli přerušení výroby v jiných závodech pro ně nemají práci.

Prezident UAW Shawn Fain zvolil tentokrát neortodoxní přístup k vyjednávání a odbory vyjednávají se všemi třemi detroitskými automobilkami současně. Předchozí představitelé UAW si vždy vybrali jednu společnost, aby stanovili vzor smlouvy pro zbylé dvě. Fain postavil společnosti proti sobě v naději, že se mu tak podaří dosáhnout vyšších nabídek.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top