investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výrobci nápojů Kofola kvůli covidovým omezením klesly tržby i provozní zisk

02.06.2021

Nápojářské skupině Kofola v letošním prvním čtvrtletí klesly tržby meziročně o desetinu na...

Nápojářské skupině Kofola v letošním prvním čtvrtletí klesly tržby meziročně o desetinu na 1,16 miliardy korun a provozní zisk EBITDA se snížil o 23,4 procenta na 91,1 milionu korun. Výsledek podle firmy ovlivnila koronavirová omezení, zejména uzavření restaurací. Výsledky dnes ČTK poskytl mluvčí Kofoly Pavel Barvík.

"Po celou dobu tří měsíců byl nejen uzavřen klíčový segment gastronomie, navíc byly po část tohoto období v Česku omezeny také impulzní nákupy z důvodu uzavření okresů," uvedla firma. Jde o nakupování například na čerpacích stanicích či v turistických centrech.


Vedení Kofoly na základě dosavadního vývoje potvrdilo svůj původní odhad letošního provozního zisku EBITDA v rozmezí 1,03 až 1,15 miliardy korun. Provozní zisk je zatím v souladu s plánem díky úsporným opatřením, uvedla firma. Podle generálního ředitele skupiny Kofola Jannise Samarase bude pro další vývoj klíčová hlavní sezona. "Do konce roku ale musíme zůstat obezřetní," podotkl finanční ředitel Kofoly Martin Pisklák.


Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě, má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích. K výrobkům firmy vedle stejnojmenného nápoje patří nápoje značek Rajec, Jupí, Vinea, Jupík, Semtex nebo Top Topic. Do skupiny patří slovinská společnost Radenska a chorvatský výrobce minerálních vod Studenac. Loni se skupina Kofola stala majitelem stoprocentního podílu ve společnostech Karlovarská Korunní a Ondrášovka a také koupila českého výrobce ciderů, firmu F. H. Prager.


Kofola má přes 2000 zaměstnanců. Většinovým majitelem skupiny je společnost Aetos patřící rodině Samarasů a ostatním zakladatelům Kofoly, jimiž jsou akcionáři René Musila a Tomáš Jendřejek.


Zdroj: ČTK




"V loňském roce Kofola vstoupila do segmentu řemeslných ciderů a limonád nákupem českého výrobce F. H. Prager. Rovněž získala společnosti Karlovarská Korunní a Ondrášovka."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top