investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Všichni jsou blázni, jenom akcie GameStop jsou letadlo

26.01.2021

V poslední době se na trzích odehrává celá řada pozoruhodných příběhů...

V poslední době se na trzích odehrává celá řada pozoruhodných příběhů. Jeden z těch úplně nejšílenějších se týká společnosti GameStop. Jedná se o maloobchodní řetězec s videohrami a spotřební elektronikou. Působí na umírajícím trhu, který z velké části vysáli giganti, jako je Amazon. Přesto investoři o akcie GameStop projevili v poslední době enormní zájem.

Ještě v srpnu loňského roku se akcie GameStop obchodovala za zhruba pět dolarů. Na konci loňského roku to však již bylo přibližně dvacet dolarů. Takový nárůst je samozřejmě těžko vysvětlitelný, ale lze jej pochopit s odvoláním na vydání nových herních konzolí a dlouho očekávaných her. To, co však následovalo dál, je již zcela neuvěřitelné.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Během prvních dvou týdnů letošního roku vzrostla cena akcie GameStop na čtyřicet dolarů. To je vzhledem ke kondici společnosti a jejím budoucím vyhlídkám zcela neospravedlnitelné. Jenže to mnohé investory nijak neodradilo a akcie dál mohutně nakupovali. Včera cena akcie již pokořila úroveň 150 dolarů. To je vysoko nad všemi myslitelnými hranicemi.

 

Šťastlivci, kteří akcie včas nakoupili a prodali, mohli za necelý půlrok zhodnotit své prostředky přibližně třicetkrát. Mnozí další se svezli s trendem v určitém období růstu a několikrát znásobili svou investici. V následujícím období však lze očekávat, že mnoho investorů zapláče. Anomálie se na trzích sice čas od času objevují, ale nemají zpravidla dlouhého trvání.

 

Neuvěřitelný vývoj na trhu má s největší pravděpodobností na svědomí sociální síť Reddit, kde existuje skupina WallStreetBets. Lidé v této skupině se jednoduše dohodli, že vyženou akcie GameStop vzhůru, a začali je masově nakupovat. Dá se tedy hovořit o manipulaci trhu, a jelikož se už hlásí poškození investoři, celou záležitost začaly vyšetřovat příslušné orgány.


Zdroj: ČTK



"Přestože společnost GameStop v loňském roce uzavřela téměř 500 svých poboček, akcie společnosti lámou rekordy a za necelého půl roku vzrostly přibližně třicetkrát."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top