investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Visa a Mastercard se v USA chystají zvýšit některé poplatky

01.09.2023

Zdroje WSJ uvádějí, že změny v poplatcích by měly začít platit od října, respektive od dubna...

Američtí vydavatelé platebních karet Visa a Mastercard se chystají zvýšit poplatky, které takzvaným acquierům, tedy zúčtovacím bankám obchodníků, účtují za přijímání karet jejich zákazníků. Píše o tom na svém webu deník The Wall Street Journal (WSJ), podle nějž by obchodníci mohli ročně platit 502 milionů dolarů (11 miliard Kč) navíc.

Zdroje WSJ uvádějí, že změny v poplatcích by měly začít platit od října, respektive od dubna. Zvýšení poplatků se namnoze bude týkat nákupů na síti, uvedl americký list.

Poplatky, které mohou acquieři aktivovat obchodníkům, nakupující téměř nevnímají. Obchodníci - od velkých on-line prodejců až po kavárny na rohu - o ně ale s karetními společnostmi vedou spory.

Mezibankovní poplatek, kterého se žádná změna netýká, je poplatek, který obchodník platí bance, jež kartu vydala, a to pokaždé, když spotřebitel kartu použije. Regulační úřady už dříve uvedly, že zvýšení poplatků, které obchodníci platí vydavatelům karet, se obvykle přenáší na spotřebitele.

Změny se týkají pouze trhu ve Spojených státech, Evropy ani českého trhu nikoliv.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top