Věštec z Omahy napsal dopis investorům

Warren Buffett ve svém výročním dopise akcionářům uvedl, že společnost...

Věštec z Omahy napsal dopis investorům
 Redakce
Redakce

Warren Buffett ve svém výročním dopise akcionářům uvedl, že společnost Berkshire Hathaway v loňském roce odepsala 11 miliard dolarů za nákup Precision Castparts z roku 2016. Devadesátiletý miliardář se omluvil akcionářům a řekl, že za společnost zaplatil příliš mnoho peněz.

Navzdory této ztrátě společnost Berkshire Hathaway zvládla období pandemie bez větší újmy. Ve čtvrtém čtvrtletí vykázala čistý zisk 35,8 miliardy dolarů, což znamená nárůst o 23 procent. Provozní zisk společnosti Berkshire Hathaway se přitom zvýšil téměř o 14 procent na 5 miliard dolarů. Akcie společnosti Berkshire Hathaway vzrostly za poslední rok o 11 procent, což bylo méně než index S&P 500, který vzrostl o téměř 23 procent.

Reklama


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama


Z dopisu dále vyplývá, že Warren Buffett v tuto chvíli není fanouškem dluhopisů, na kterých jsou historicky nízké výnosy. Naopak v dopise bylo obhajováno využívání hotovosti Berkshire Hathaway k nákupu vlastních akcií. Jen v loňském roce bylo takto využito 24,7 miliardy dolarů. Warren Buffett dále vyzval investory, aby byli trpěliví. Řekl, že je třeba nechat plynout čas a zachovat přitom vnitřní klid. Portfolia investorů by přitom měla být diverzifikovaná.


[sc:articleform id=10 articleid=1558]




"Warren Buffett je známý neokázalým a střídmým životním stylem. Jako jeden z nejbohatších lidí na světě bydlí ve starém domě v Nebrasce za 30 tisíc dolarů. Přestože již oslavil devadesáté narozeniny, jeho investiční předpovědi stále slaví úspěchy."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama