investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Vakcína vše změní

12.11.2020

Podle profesora Gabriela Felbermayra z Institutu pro světovou ekonomiku (IfW), který...

Podle profesora Gabriela Felbermayra z Institutu pro světovou ekonomiku (IfW), který je renomovanou výzkumnou institucí sídlící v Kielu, se díky vzniku koronavirové vakcíny zásadně změní hospodářský vývoj v Německu. V jeho ekonomickém gravitačním poli se přitom nachází Česká republika, která bude z pozitivního vývoje v největší ekonomice v Evropě výrazně těžit.

Profesor Felbermayr je přesvědčen, že díky účinné vakcíně se nejprve podaří ochránit ohrožené skupiny obyvatel a následně dojde k obnově celé ekonomiky. Podle jeho odhadů bychom se již v létě 2021 měli dočkat situace, kdy nebudou zapotřebí žádná restriktivní opatření. To by výrazně pomohlo nejvíce zasaženým odvětvím, jakými jsou kultura, gastronomie nebo hoteliérství. Přineslo by to pozitivní efekty i u většiny dalších oborů s výjimkou těch, které ze současné krize těží.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Prezident IfW Felbermayr uvádí, že by měla stačit proočkovanost populace na úrovni 50 až 60 procent. To však předpokládá, že účinná vakcína bude moci být distribuována globálně a bude podána stovkám milionů lidí. O to se snaží společnosti Biontech a Pfizer, které vyvinuly velice slibnou vakcínu bez pozorovaných vážných vedlejších účinků.

 

V tuto chvíli je plánováno, že společnosti Biontech a Pfizer ještě v letošním roce vyrobí 50 milionů dávek vakcíny a v roce 2021 dalších 1,3 miliardy dávek. To by mohlo stačit k výraznému potlačení onemocnění COVID-19. Tím by se postupně uzavřela jedna nepříjemná kapitola dějin a mohli bychom začít psát zcela novou.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Vývoj vakcín proti koronaviru nahrává především value akciím, kterým se v průběhu koronavirové krize příliš nedařilo. Naopak růstové akcie z technologického sektoru, které z koronavirové krize profitovaly, reagují zdrženlivěji."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top