Vakcína vše změní

Podle profesora Gabriela Felbermayra z Institutu pro světovou ekonomiku (IfW), který...

Vakcína vše změní
 Redakce
Redakce

Podle profesora Gabriela Felbermayra z Institutu pro světovou ekonomiku (IfW), který je renomovanou výzkumnou institucí sídlící v Kielu, se díky vzniku koronavirové vakcíny zásadně změní hospodářský vývoj v Německu. V jeho ekonomickém gravitačním poli se přitom nachází Česká republika, která bude z pozitivního vývoje v největší ekonomice v Evropě výrazně těžit.

Profesor Felbermayr je přesvědčen, že díky účinné vakcíně se nejprve podaří ochránit ohrožené skupiny obyvatel a následně dojde k obnově celé ekonomiky. Podle jeho odhadů bychom se již v létě 2021 měli dočkat situace, kdy nebudou zapotřebí žádná restriktivní opatření. To by výrazně pomohlo nejvíce zasaženým odvětvím, jakými jsou kultura, gastronomie nebo hoteliérství. Přineslo by to pozitivní efekty i u většiny dalších oborů s výjimkou těch, které ze současné krize těží.

Reklama


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama


 

Prezident IfW Felbermayr uvádí, že by měla stačit proočkovanost populace na úrovni 50 až 60 procent. To však předpokládá, že účinná vakcína bude moci být distribuována globálně a bude podána stovkám milionů lidí. O to se snaží společnosti Biontech a Pfizer, které vyvinuly velice slibnou vakcínu bez pozorovaných vážných vedlejších účinků.

 

V tuto chvíli je plánováno, že společnosti Biontech a Pfizer ještě v letošním roce vyrobí 50 milionů dávek vakcíny a v roce 2021 dalších 1,3 miliardy dávek. To by mohlo stačit k výraznému potlačení onemocnění COVID-19. Tím by se postupně uzavřela jedna nepříjemná kapitola dějin a mohli bychom začít psát zcela novou.


[sc:articleform id=10 articleid=1358]



"Vývoj vakcín proti koronaviru nahrává především value akciím, kterým se v průběhu koronavirové krize příliš nedařilo. Naopak růstové akcie z technologického sektoru, které z koronavirové krize profitovaly, reagují zdrženlivěji."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS


Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama