V roce 2019 vzrostly tržby obchodníků o 4,8 procenta

V loňském roce došlo k růstu tržeb v maloobchodě o...

V roce 2019 vzrostly tržby obchodníků o 4,8 procenta
 Redakce
Redakce

V loňském roce došlo k růstu tržeb v maloobchodě o 4,8 procenta. Při očištění o kalendářní vlivy o 4,7 procenta. Významný meziroční růst tržeb o 7,7 procenta byl zaznamenán u nepotravinářského zboží. Lidé stále více nakupovali přes internet či prostřednictvím zásilkové služby. Tyto formy prodeje zaznamenaly růst tržeb o 18,3 procenta. O 9,6 procenta narostly tržby ve specializovaných prodejnách za počítačové a komunikační zařízení. Lidé utratili o 7,7 procenta více za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci. K významnému nárůstu tržeb o 6,8 procenta došlo u oděvů a obuvi. Podobný nárůst tržeb o 6,1 procenta byl zaznamenán i u výrobků pro domácnost.

Nepříliš dobře se v loňském roce vyvíjely tržby za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů. Zde byl zaznamenán meziroční růst pouze o 1,2 procenta. U oprav motorových vozidel došlo dokonce k poklesu tržeb o 2,0 procenta. Tento vývoj koresponduje se statistikou registrací nových automobilů, kde Česká republika zaznamenala pátý největší propad ze všech zemí Evropské unie. V loňském roce bylo v naší zemi registrováno 249 915 nových automobilů, což bylo o 4,4 procenta méně než v předloňském roce, kdy bylo nově registrováno 261 437 automobilů.

Reklama


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama

<iframe style="border: none" src="//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/13028006/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/00263e/" height="90" width="100%" scrolling="no"  allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen></iframe>

 

Maloobchodní tržby v prosinci 2019 meziročně vzrostly o 4,8 procenta. Tržby očištěné o kalendářní vlivy vzrostly o 3,9 procenta. Díky rostoucím příjmům domácností sice pokračoval růst spotřeby, což mělo pozitivní vliv na výši tržeb, nicméně tempo růstu tržeb bylo v prosinci loňského roku již jen průměrné. Růst tržeb může být do budoucna brzděn nižší dynamikou růstu mezd, které i přes napjatou situaci na trhu práce rostou pomalejším tempem než v minulých letech.


[sc:articleform id=5 articleid=1018]





"Loňský rok byl pro obchodníky úspěšný. Rostoucí příjmy českých domácností navyšovaly spotřebu. Obchodníci využili vyšší poptávky ze strany zákazníků ke zdražování. Výsledkem byl svižný růst maloobchodních tržeb."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama