investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

V Česku vzrostla spotřeba padělaných cigaret o 90 procent

23.06.2022

Celkem se v Česku spotřebovalo 13,7 miliardy cigaret, což je o čtyři procenta více než v roce 2020...

V ČR loni podle odhadů vzrostla spotřeba padělaných a pašovaných cigaret cigaret na téměř půl miliardy kusů, meziročně je to o nárůst o 90 procent. Celkem se v Česku spotřebovalo 13,7 miliardy cigaret, což je o čtyři procenta více než v roce 2020. Státní rozpočet kvůli spotřebě nelegálních cigaret přišel o zhruba 1,8 miliardy korun. Nelegální cigarety tvořily 3,5 procenta z celkového objemu spotřeby cigaret v ČR, v roce 2020 to bylo 1,9 procenta. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti KPMG pro tabákovou společnost Phillip Morris International (PMI).

Do celkového objemu spotřeby cigaret se podle studie promítly i nákupy zahraničních návštěvníků. Lidé z Německa v ČR loni koupili přes 2,3 miliardy cigaret, v roce 2020 tu Němci koupili 3,7 miliardy. Podle studie desetinásobně vzrostlo množství cigaret, které Češi koupili v Polsku, odkud si dovezli 210 milionů cigaret.

Studie také odhaduje, že v celé EU se spotřebovalo 35,5 miliardy nelegálních cigaret, což je 3,9 procenta více než v roce 2020 a vlády na daních tak přišly o 10,4 miliardy eur. V celé EU se spotřebovalo přes 436 miliard cigaret. Studie ukazuje, že v 16 ze 27 zemí EU loni spotřeba nelegálních cigaret klesla nebo stagnovala.

Prodeje nelegálních cigaret ze zemí EU nejvíce vzrostly ve Francii, kde se jich prodalo 15,1 miliardy, což je 29 procent z celého objemu z více než 51 miliard prodaných cigaret. Spotřeba padělaných cigaret ve Francii vzrostla téměř o třetinu na osm miliard. Francie zůstává největším trhem s padělanými cigaretami v EU.

"Je znepokojující, že v zemích, které mají vysoké spotřební daně na cigarety, jako například ve Francii, namísto toho, aby docházelo k poklesu počtu kuřáků, pozorujeme nárůst spotřeby nelegálních cigaret," uvedl viceprezident pro vnější vztahy PMI Grégoire Verdeaux. Některé země EU podle něj přijímají politiku, která rozlišuje méně škodlivé alternativy cigaret od těch klasických, což podporuje pokles spotřeby klasických cigaret a zmenšování trhu s nelegálními produkty.

Studie také uvádí, že nelegální trh loni táhla hlavně spotřeba padělků. Kvůli omezením cestování a cest přes hranice států kvůli pandemii koronaviru se organizované zločinecké skupiny zaměřily více na výrobu padělků přímo na území EU. Upozorňuje také na to, že růst černého trhu podkopává snahy zemí o celkové snížení spotřeby cigaret v EU.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Aktuálně u nás balení prémiových cigaret s 20 kusy stojí 134 korun. Z toho 99 korun jsou různé daně. V Rakousku lze koupit stejnou značku cigaret v balení s 26 kusy za 7 eur. Takže v přepočtu dle aktuálního kurzu a po úpravě na standardní balení o 20 kusech jsou tamní prémiové cigarety mírně levnější než u nás.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top