investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

V české ekonomice se rozjíždí inflační spirála

20.07.2018

Červnové ceny v průmyslové výrobě meziročně vzrostly o 2,9 procenta, což je nejvíce za posledních 14 měsíců. Nejvíce přitom rostly ceny energií, které se meziročně zvýšily o 9,4 procenta.

Červnové ceny v průmyslové výrobě meziročně vzrostly o 2,9 procenta, což je nejvíce za posledních 14 měsíců. Nejvíce přitom rostly ceny energií, které se meziročně zvýšily o 9,4 procenta.

Vysoký růst cen průmyslových výrobců je zapříčiněn růstem ceny ropy, který se přenáší do koncových cen benzínu a nafty. Vyšší náklady na dopravu a obsluhu strojů se přitom začínají projevovat v koncových cenách průmyslových výrobců.

Ceny v průmyslové výrobě dále ovlivňuje růst mezd zaměstnanců, protože vyšší mzdové náklady výrobci z části kompenzují růstem cen. Dalším faktorem zdražování je nedostatečná produkční kapacita v průmyslových firmách, která snižuje nabídku na trhu. Svou roli hraje i slabá koruna, která působí proinflačně. Můžeme si tak všimnout, že se v ekonomice rozjíždí inflační spirála, kterou musí tlumit Česká národní banka.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!







"Vzhledem k velkému množství faktorů, které přispívají k růstu cen, je možné, že Česká národní banka v blízké době přistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Rychlý růst úrokových sazeb pomůže snížit inflační tlak a rovněž povede k posílení koruny."
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS







Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top