Uchování investičního zlata

Investiční zlato má kromě svých nesporných předností i jednu další vlastnost, s níž musíte počítat. Na rozdíl od virtuálních peněz na účtech nebo ve fondech, zlato fyzicky vlastníte. Je sice pěkné, že si na něj můžete kdykoli sáhnout a prohlédnout si ho, je ale také potřeba myslet na to, jak ho bezpečně zabzepečit.

Uchování investičního zlata
 Redakce
Redakce

Kde koupit zlatou cihlu? Investiční zlato má kromě svých nesporných předností i jednu další vlastnost, s níž musíte počítat. Na rozdíl od virtuálních peněz na účtech nebo ve fondech, zlato fyzicky vlastníte. Je sice pěkné, že si na něj můžete kdykoli sáhnout a prohlédnout si ho, je ale také potřeba myslet na to, jak ho bezpečně zabezpečit.

Možností, jak zlato uchovávat, je několik. Přinášíme jejich základní přehled, výhody i náklady s úschovou spojené.

Reklama

Investiční zlato doma

Nejlevnější varianta. K tomu, aby byla zároveň bezpečná, už ale musíte s rostoucími náklady počítat. Nechcete-li mít zlaté slitky jenom tak zavřené ve skříni nebo v šuplíku, je potřeba pořídit domácí trezor. Ten se samozřejmě hodí i například na šperky či cenné dokumenty, o jeho pořízení ale začnete uvažovat v momentě, kdy hodnota vašich cenností přeroste určitou hranici. A za ní se můžete dostat právě díky investičnímu zlatu. Domácích trezorů je v nabídce celá řada a musíte počítat s náklady na jeho pořízení. Jde ale – na rozdíl od jiných možností – o jednorázový náklad. Po jeho pořízení již nemusíte další výdaje řešit.

Bezpečnostní schránka pro zlato

Druhou možností pro uchování vašeho investičního zlata je pronajmout si bankovní bezpečnostní schránku. Výhodou je, že v bance je vaše zlato v bezpečí, systém ochrany mají bankovní domy propracovaný, protože jejich úspěch stojí na důvěře klientů. A s tou nelze hazardovat. Když ale budete mít své investiční zlato v bezpečnostní schránce, nepřijdete o něj ani při hypotetickém krachu banky. Na druhé straně musíte znovu počítat s náklady. Roční pronájem takové schránky vás vyjde na několik stovek až tisíců korun – záleží na velikosti schránky. Většina bank také podmiňuje pronájem bezpečnostní schránky na vaše investiční zlato tím, že jste jejím klientem.

Reklama

Nebankovní trezor

Pro úschovu svého investičního zlata a dalších cenností můžete využít také profesionální úschovné místo mimo banku. Na trhu jsou firmy, které se na úschovu cenností specializují. Mají často ostrahu, jsou přístupné nonstop a majetek v nich uložený je pojištěný. Bezpečnostní schránku si v takovéto firmě můžete pronajmout jak na jeden měsíc, tak dlouhodobě. Ceny se pohybují v rádu tisícikorun za rok, opět, podle velikosti schránky.

Uschovejte zlato u prodejce

Další možností, kterou máte, je nechat si uschovat své investiční zlato v bankovním trezoru prodejce, u kterého jste si jej koupili. Možnost je také koupit zlato v bance, kde rovnou zůstane uschované. Toto však nabízejí jen někteří prodejci. Z povahy věci by měl být tento způsob uložení investičního zlata levnější, než pronájem vlastního bankovního trezoru.

Poslechněte si podcast na toto téma:

Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama