investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

TSMC o rok odkládá zahájení výroby čipů v Arizoně

21.07.2023

Kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků na rok 2025...

Tchajwanská společnost TSMC odkládá zahájení výroby čipů v Arizoně kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků na rok 2025. Její rozhodnutí znamená ránu ambicím administrativy prezidenta Joea Bidena v oblasti technologií, napsal server BBC. Připomíná také, že mezi Washingtonem a Pekingem se vyostřuje boj v sektoru vyspělých technologií. TSMC ve čtvrtek vedle ročního zpoždění začátku výroby ve Spojených státech informovala o desetiprocentním poklesu tržeb v letošním roce. Akcie podniku dnes odepsaly 3,3 procenta.

Výroba pokročilých mikroprocesorů v továrně v Arizoně na jihozápadě USA bude zahájena v roce 2025, uvedl předseda představenstva TSMC Mark Liu. Závod, který se buduje od roku 2021, se podle něj potýká s nedostatkem pracovníků s "odbornými znalostmi nutnými pro instalaci zařízení v závodě na výrobu polovodičů". Dodal, že firma pracuje na nápravě situace. Z Tchaj-wanu například posílá zkušené techniky, kteří školí americké pracovníky.

Ve druhém čtvrtletí klesl TSMC čistý zisk o 23 procent na 181,8 miliardy tchajwanských dolarů (TWD; 125,2 miliardy Kč). Po pandemii covidu-19 se dál snížila poptávka po jeho čipech, které se používají v autech, mobilních telefonech a serverech.

TSMC je největším smluvním výrobcem čipů na světě. Firma poprvé oznámila plán na výstavbu závodu v Arizoně v roce 2020, tedy v době prezidentství Donalda Trumpa. Loni v prosinci uvedla, že investice do projektu více než ztrojnásobí na 40 miliard dolarů (860,6 miliardy Kč). Jde o jednu z největších zahraničních investic v USA. Liu tehdy řekl, že první ze dvou výrobních provozů bude spuštěn do roku 2024 a druhý do roku 2026.

Spojené státy zavedly řadu opatření proti čínskému odvětví výroby čipů a zároveň investovaly miliardy dolarů na podporu amerického polovodičového průmyslu. Biden loni podepsal zákon, který vyčlenil 280 miliard dolarů na výrobu špičkových technologií a vědecký výzkum v USA. Investice zahrnují daňové úlevy pro firmy, které v zemi vybudují závody na výrobu čipů.

Spojené státy vyrábějí přibližně deset procent celosvětové nabídky počítačových čipů. V roce 1990 se tato země podílela na celosvětové produkci téměř 40 procenty.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top