investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Švýcarská banka Credit Suisse zjistila závažné nedostatky ve výkazech

14.03.2023

Dodala ale, že její výkazy za roky 2022 a 2021 "věrně zobrazují" její finanční situaci...

Švýcarská banka Credit Suisse zjistila závažné nedostatky ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky a podnikne kroky k nápravě neúčinných kontrolních postupů, kterými se řídí při sestavování svých finančních výkazů. Uvedla to banka v dnešním prohlášení. Dodala ale, že její výkazy za roky 2022 a 2021 "věrně zobrazují" její finanční situaci.

Credit Suisse byla minulý týden nucena odložit zveřejnění své výroční zprávy, protože americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vznesla na poslední chvíli dotazy k výkazům o peněžních tocích za roky 2019 a 2020. Tato jednání byla podle banky uzavřena.

Účetní společnost PwC současně vydala negativní stanovisko k účinnosti vnitřních kontrolních mechanismů skupiny.

Banka dodala, že závažné nedostatky se podílely na revizích, které musela před rokem učinit v některých výkazech. Snahy o vyřešení problému si zřejmě vyžádají značné prostředky.

Akcie Credit Suisse dnes ztrácejí téměř šest procent. Letos klesly již o 20 procent a obchodují se poblíž rekordního minima.

Již počátkem února Credit Suisse uvedla, že za za loňský rok prohloubila čistou ztrátu na 7,29 miliardy CHF (177,6 miliardy Kč) z 1,65 miliardy franků předloni. Loňská ztráta byla nejhorší od globální finanční krize z roku 2008.

Credit Suisse bývala symbolem švýcarské spolehlivosti, její pověsti však ublížila řada skandálů. Banka utrpěla obrovské ztráty kvůli bankrotu finanční společnosti Greensill, která podporovala ocelárnu Liberty Steel, a kvůli pádu amerického fondu Archegos. Mezi další skandály patřilo bezprecedentní domácí stíhání týkající se praní špinavých peněz pro zločinecký gang. Banka kompletně obměnila vrcholové vedení a prochází druhým plánem restrukturalizace za několik let.

Banku od posledního čtvrtletí loňského roku sužuje odliv hotovosti klientů. V posledních třech měsících loňského roku klienti odčerpali více než 110 miliard CHF. Dnes banka dodala, že výběry pokračují nadále, přestože zahájila rozsáhlou kampaň s cílem získat zpět důvěru klientů.

Generální ředitel Ulrich Körner se snaží o komplexní restrukturalizaci s cílem vrátit banku k zisku. Nyní hrozí, že celý proces ohrozí širší výprodej ve finančním sektoru v souvislosti s bankrotem americké Silicon Valley Bank (SVB).


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top