investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Snižování cen benzínu a nafty nebere konce

13.12.2018

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu výrazně klesly...

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu výrazně klesly. Cena benzínu klesala rychleji než cena nafty, čímž se zvýšil cenový rozdíl mezi oběma typy pohonných hmot. V příštím týdnu lze očekávat další snižování cen pohonných hmot. Postupně se však již bude zpomalovat tempo, kterým pumpaři ceny benzínu a nafty snižují. Současné ceny na čerpacích stanicích začínají zohledňovat prudký pád ceny ropy na světových trzích. Stále však existuje prostor pro snížení cen pohonných hmot v řádu desetihaléřů.

Ropa Brent se aktuálně obchoduje nad úrovní 61 dolarů za barel. Cena ropy zastavuje svůj propad a začíná hledat novou rovnovážnou úroveň. Kurz koruny vůči dolaru v současné době nepřispívá ke snižování cen na čerpacích stanicích. V posledním týdnu koruna nejprve mírně posilovala, ale následně se vrátila ke kurzu 22,80 CZK/USD. Kurz koruny vůči dolaru se tak v koncových cenách pohonných hmot projevuje méně než pokles ceny ropy na světových trzích, který se zpožděním dorazil do České republiky.

 

Podle nové zprávy americké vládní agentury EIA lze očekávat, že produkce ropy Spojených států v roce 2019 dosáhne průměrné úrovně 12,06 milionu barelů denně. Amerika se tak díky těžbě z břidlicových zdrojů stává největším producentem ropy na světě. Ruský ropný průmysl bude v příštích měsících produkovat 11,35 milionu barelů denně, což představuje velmi mírný pokles v produkci. Rusko tak reaguje na dohodu s kartelem zemí OPEC, ve které se společně zavázaly ke snížení produkce ropy o 1,20 milionu barelů denně.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Řidiči tankují nejdráže v Praze, kde v průměru zaplatí 33,35 koruny za litr benzínu a 33,60 koruny za litr nafty. Nejlevnější pohonné hmoty jsou v Jihočeském kraji, kde v průměru litr benzínu stojí 31,75 koruny a litr nafty 32,46 koruny."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top