investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Sexuální menšiny mají zastání na akciových trzích

25.05.2021

Rostoucí povědomí o problematice sexuálních menšin se začíná stále více odrážet...

Rostoucí povědomí o problematice sexuálních menšin se začíná stále více odrážet ve světě investic. Na trhu se zvyšuje množství společností, které se označují za přátelské k LGBTQ+ komunitě. Ta zahrnuje lesby, gaye, bisexuály, transgender osoby a další sexuální menšiny. Dokonce již vznikla řada indexů, které chování společností vůči sexuálním menšinám pravidelně měří.

Mezi nejznámější patří Corporate Equality Index, který sleduje nastavení firemní kultury vůči zaměstnancům s menšinovou sexuální orientací a další kritéria zaměřená na sociální odpovědnost společností. Výsledky tohoto indexu byly poprvé zveřejněny v roce 2002. Tehdy pouze 13 firem dosáhlo na nejvyšší hodnocení. V letošním roce již nejlepšího možného výsledku dosáhlo 767 společností, které zaměstnávají více než 13 milionů lidí po celém světě.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Corporate Equality Index a řada dalších podobně orientovaných indexů začíná být zahrnována do investičního rozhodování velkých fondů. To pramení z rostoucí poptávky investorů po společensky odpovědných společnostech. Z tohoto trendu těží například akcie společností Walmart, Apple, Amazon, UnitedHealth Group či McKesson, které jsou považovány za úplně nejpřátelštější vůči LGBTQ+ komunitě.

 

Určitě nemůžeme říct, že firmy přátelské vůči sexuálním menšinám jsou ve svém průměru výnosnější než ostatní společnosti. Přesto je zajímavé poměřit výsledek indexu LGBTQ-350 od společnosti Credit Suisse, který sdružuje tento typ společností, se zbytkem trhu. V loňském roce zmíněný index vzrostl o 21,14 procenta, což bylo o 6,58 procentního bodu více než benchmark, za který můžeme považovat MSCI All Country World Index.

 

Vysvětlení tohoto výsledku spočívá ve složení indexu LGBTQ-350, do kterého spadají všechny nejvýznamnější technologické společnosti, jako jsou Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), Facebook, Tesla a další. Právě těmto společnostem výrazně pomohla pandemie koronaviru, která urychlila přechod lidí z reálného do virtuálního světa.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Společnosti, které jsou přátelské vůči LGBTQ+ komunitě, automaticky nemusí být ziskovější než ostatní společnosti na trhu. Často však ziskovější jsou, protože mnohé z těchto společností působí v rychle rostoucím technologickém sektoru."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top