investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Saudskoarabský ropný gigant Aramco zvýšil čtvrtletní zisk téměř trojnásobek

01.11.2021

Saúdskoarabská těžební společnost Saudi Aramco v třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk téměř na trojnásobek...

Saúdskoarabská těžební společnost Saudi Aramco v třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk téměř na trojnásobek. Firma dnes oznámila, že vydělala 30,4 miliardy dolarů (674,6 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 11,8 miliard dolarů (261,8 miliardy Kč) před rokem. Aramco patří podle objemu tržeb k největším firmám světa, ke zlepšení hospodaření nad očekávání analytiků ve čtvrtletí přispěly zejména vyšší ceny ropy i zvýšení prodeje.

Analytici podle agentury Reuters v průměru čekali čistý zisk 28,4 miliardy dolarů (630,1 miliardy Kč). "Náš výjimečný výkon za třetí čtvrtletí byl jak výsledkem zvýšené ekonomické aktivity na klíčových trzích a opětovnému růstu energetické poptávky, tak naší jedinečné úsporné pozice," uvedl v prohlášení generální ředitel Amín Násir.


Ceny ropy toto čtvrtletí vzrostly na několikaleté maximum. Cena severomořské ropy Brent, která slouží jako hlavní měřítko vývoje cen ropy ve světě, je nyní na zhruba 84,4 dolarech za barel, což je o více než 60 procent více než na začátku roku.


Navýšení zisku pro Aramco předcházelo i uvolňování pandemických restrikcí, nárůst cen plynu a zrychlení vakcinačních kampaní. Podle agentury AP spotřebitelé a společnosti více využívají pohonné hmoty v letecké i automobilové dopravě s tím, jak vlády uvolňují další omezení.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Saudi Aramco byla první firma na světě s tržní kapitalizací převyšující 2 biliony dolarů.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top