investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Řidičům se zlevňují pohonné hmoty

22.11.2018

Pod vlivem pádu ceny na světových trzích s ropou se snižují ceny pohonných hmot...

Pod vlivem pádu ceny na světových trzích s ropou se snižují ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích v České republice. Průměrná cena benzínu za uplynulý týden klesla o 14 haléřů na 33,41 koruny. Cena nafty také začala klesat, ale pomalejším tempem než cena benzínu. V uplynulém týdnu se cena nafty snížila o 8 haléřů na 33,67 koruny. Na trhu bude v následujících týdnech přetrvávat stav, kdy nafta bude dražší než benzín. To je způsobeno zvýšenou poptávkou po topné naftě v Evropě.

V příštím týdnu lze očekávat, že cena benzínu a nafty bude dál klesat. Pumpařům se výrazně snižují náklady na nákup pohonných hmot, což je způsobeno hlubokým propadem ceny ropy na světových trzích. Ropa Brent se aktuálně obchoduje poblíž hranice 63 dolarů za barel, což umožňuje snížit ceny na čerpacích stanicích o více než korunu za litr pohonných hmot. V uplynulém týdnu navíc přestal oslabovat kurz koruny vůči dolaru, což umožní levnější dovoz ropy do České republiky.

 

Cenu ropy bude v nejbližších týdnech ovlivňovat řada faktorů. Klíčové bude sledovat, jak si trh poradí s krátkodobým přebytkem ropy. Ten vznikl na základě neúčinných sankcí vůči Íránu, které jsou doprovázeny vyšší produkcí ropy ve Spojených státech, Rusku a Saúdské Arábii. Zásadní budou též zprávy o stavu světové ekonomiky, které předurčí růst poptávky po ropě na příští rok.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Ceny akcií firem, které poskytují služby v ropném průmyslu, se nachází na patnáctiletých minimech. Akcie ropných společností jsou v mnohých případech níže, než byly v únoru 2016, kdy došlo ke krátkodobému kolapsu ceny ropy až pod úroveň 30 dolarů za barel."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top