investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Ranní zpravodaj: V pátek byly velkým vítězem technologické sektory

22.01.2024

Tržní události předchozího dne

Nové rekordní maximum akciového trhu bude v nadcházejícím týdnu otestováno řadou zpráv o výsledcích hospodaření podniků a čerstvým údajem o preferovaném ukazateli inflace Fedu. Poté, co většina finančních institucí skončila s reportováním, se do popředí dostanou výsledky technologických společností.

V úterý vykáže výsledky společnosti Netflix a ve středu Tesla. Zprávy společností Johnson and Johnson, United Airlines, Verizon a AT&T rovněž obohatí nadcházející týden o výsledky.  Z ekonomických údajů se ve čtvrtek očekává první údaj o hospodářském růstu USA za čtvrté čtvrtletí. V pátek zveřejněn nejnovější index osobních spotřebitelských výdajů (PCE), preferovaný ukazatel inflace Fedu. To vše se odehraje v době, kdy se akcie budou obchodovat na rekordně nejvyšších úrovních nebo blízko nich. Index S&P 500 v pátek uzavřel na hodnotě 4 839, což je nové historické maximum. Dow Jones rovněž dosáhl nového maxima na úrovni 37 863 bodů. V pátek byly velkým vítězem technologické sektory, když index Nasdaq Composite vzrostl o 1,7 %. Všechny tři hlavní indexy se nyní za leden nacházejí v kladných číslech.

Růst akcií na nová maxima v pátek přinesly údaje o spotřebitelském sentimentu zveřejněné Michiganskou univerzitou, které ukázaly, že spotřebitelé mají z ekonomiky nejlepší pocit od července 2021. To vede ke stále optimističtějšímu výhledu ekonomů z Wall Street, neboť údaje v lednu nadále překvapovaly pozitivně. V minulém týdnu data maloobchodních tržeb za prosinec ukázaly, že spotřebitelé zakončili rok 2023 v lepší pozici, než se mnozí ekonomové obávali. Díky tomu analytici před předběžným zveřejněním hrubého domácího produktu USA, které se očekává ve čtvrtek, předpokládají, že americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí rostla tempem 2 % ročně. "Pravděpodobnost recese se v posledních několika měsících snížila díky silnému trhu práce, zpomalení inflace a uvolněnějším finančním podmínkám v souvislosti s blížícím se přechodem Fedu ke snižování sazeb," napsali v pátek ekonomové z Oxford economics.

Kromě hospodářského růstu zůstává nejžhavější debatou na Wall Street otázka, kdy Fed sníží úrokové sazby. V pátek odpoledne investoři podle nástroje CME Fed Watch Tool dávají březnovému snížení úrokových sazeb šanci 49 %. Ještě týden předtím investoři dávali březnovému snížení 81% šanci. Mnozí ekonomové se domnívají, že klíčovým faktorem pro to, kdy Fed přistoupí k prvnímu snížení sazeb, bude vývoj inflace směrem dolů. Hlavní ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius se domnívá, že k prvnímu snížení dojde v březnu. "Hnacím motorem snížení sazeb v naší prognóze, a řekl bych, že i v tom, co předseda Powell řekl na prosincové tiskové konferenci, je to, že inflace se vrací zpět k cíli". Aktuální informace o vývoji inflace budou zveřejněny v pátek, kdy bude zveřejněn index PCE za prosinec. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Růst akcií na nová maxima v pátek přinesly údaje o spotřebitelském sentimentu zveřejněné Michiganskou univerzitou, které ukázaly, že spotřebitelé mají z ekonomiky nejlepší pocit od července 2021.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top