investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: V nadcházejícím týdnu se dostanou do popředí firemní zisky

16.10.2023

Tržní události předchozího dne

Po týdnech, kdy akciové trhy ovlivňovaly projevy Fedu a rostoucí výnosy, se v nadcházejícím týdnu dostanou do popředí firemní zisky. Výsledky Bank of America a Goldman Sachs poskytnou pohled na to, jak finanční sektor reaguje na prostředí rostoucích sazeb. Mezitím Tesla a Netflix odstartují výsledky technologických firem. Zpráva o zářijových maloobchodních tržbách USA v úterý by měla vykázat mírný růst v rámci jinak klidného týdne ekonomických údajů. Nedávné ekonomické údaje ukázaly dostatečné ochlazení inflace, aby trh vsadil na to, že Fed na svém listopadovém zasedání nezvýší úrokové sazby, ale akcie se stále snažily najít pevnou půdu pod nohama, protože rostoucí geopolitická rizika a důsledky vyšších dlouhodobých úrokových sazeb nadále zamlžují situaci. Jasným vítězem nově vzniklé situace na blízkém východě je zlato, jež výrazně vzrostlo v posledních týdnech. Obecně lze říci, že investoři budou v letošní výsledkové sezóně čelit otázce, zda výsledky společností dokážou vyvést akcie z nedávného propadu. Před zveřejněním zpráv za třetí čtvrtletí ulice předpokládala, že zisky se ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku nezmění. Někteří stratégové míní, že silnější než očekávané ekonomické údaje by mohly vést k lepším než ziskům. V takovém případě by se mohl prosadit další katalyzátor pro růst akcií do konce roku.

V uplynulém týdnu Nasdaq Composite vyrostl o 0,6 %, zatímco benchmark S&P 500 vzrostl o téměř 1 % a Dow Jones vyskočil nejvíce a to o 1,2 %. Údaje o inflaci z minulého týdne ukázaly ochlazení růstu cen pod povrchem, ačkoli celková inflace znovu nepoklesla. Tyto údaje zanechaly na trzích optimismus ohledně listopadové pauzy v sazbách, neboť představitelé Fedu se vyjádřili, že vyšší výnosy dluhopisů by mohly zajistit potřebné zpřísnění měnové politiky a fakticky nahradit další zvýšení úrokových sazeb. I přesto však nepanuje zatím konsenzus, že by Fed se zvyšováním sazeb zcela skončil. Pokračující síla na trhu práce by mohla vést k přetrvávajícímu růstu mezd a předejít poklesu růstu spotřeby, což by ponechalo zvýšené cenové tlaky a růst nad trendem. Vzhledem k tomu, že se Fed zavázal vrátit inflaci zpět ke svému dlouhodobému cíli 2 %, zvýšilo by to pravděpodobnost jednoho zvýšení sazeb v letošním roce, prodloužilo by to dobu trvání restriktivní měnové politiky a zvýšilo by to pravděpodobnost, že dojde k recesi. Dopad vyšších úrokových sazeb na americké společnosti bude opět v centru pozornosti během výsledkové sezóny za třetí čtvrtletí. A na první pohled se hlavním finančním institucím daří, protože JPMorgan Chase, Citigroup a Wells Fargo vykázaly v pátek silné hospodářské výsledky. JPMorgan byl ovšem nejlepší (co se týče výsledků hospodaření) v minulém čtvrtletí a pravděpodobně bude nejlepší i z hlediska výkonnosti v tomto čtvrtletí, takže tyto výsledky jsou nejspíše to nejlepší z bankovních výsledků a zbytek už nebude tak vzrušující.

Generální ředitel JPMorgan Jamie Dimon ve své zprávě o výsledcích hospodaření uvedl rizika, která nás čekají. "Američtí spotřebitelé a podniky zůstávají obecně zdraví, ačkoli spotřebitelům pomalu docházejí přebytečné hotovostní rezervy," uvedl Dimon. "Válka na Ukrajině umocněná útoky na Izrael z minulého týdne může mít dalekosáhlé dopady na trhy s energiemi a potravinami, globální obchod a geopolitické vztahy," pokračoval Dimon. "Může se jednat o nejnebezpečnější období, jaké svět za poslední desetiletí zažil."


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„V uplynulém týdnu Nasdaq Composite vyrostl o 0,6 %, zatímco benchmark S&P 500 vzrostl o téměř 1 % a Dow Jones vyskočil nejvíce a to o 1,2 %. Údaje o inflaci z minulého týdne ukázaly ochlazení růstu cen pod povrchem, ačkoli celková inflace znovu nepoklesla.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top