investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Ranní zpravodaj: Při závěrečném zvonění klesl index Dow Jones Industrial Average o 0,2 %

14.09.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie ve středu skončily smíšeně, přičemž centrem pozornosti se staly se údaje o spotřebitelské inflaci, které by mohly ovlivnit další politické rozhodnutí Fedu. Při závěrečném zvonění klesl index Dow Jones Industrial Average o 0,2 %, zatímco index S&P 500 vyskočil o 0,1 %. Nasdaq Composite byl o 0,3 % výše. Trhy tak ze stoupající inflace a klesající jádrové inflace mají velice smíšené pocity. Srpnová zpráva o indexu spotřebitelských cen ukázala větší než očekávaný skok inflace v minulém měsíci, když celkové ceny meziměsíčně vzrostly o 0,6 % a meziročně o 3,7 %. K růstu přispělo i nedávné zvýšení cen energií. Údaje představují poslední údaj inflace, který Fed získá před svým zasedáním příští týden, a jeden z nejdůležitějších údajů, který budou tvůrci politiky zvažovat při rozhodování, zda udržet úrokové sazby na vyšší úrovni po delší dobu. Podle všeho se zdá, že příští týden nedojde ke zvýšení sazeb i přes rostoucí celkovou inflaci, neboť jádrová slušně poklesla v srpnu ze 4,7 % na 4,4 %, podle oček. Ovšem listopadové zvýšení sazeb nelze zatím vyloučit. Cena ropy WTI ve středu přerušily svůj růst a uzavřela na 88,8 USD za barel.

Společnost Arm se chystá ve svém IPO nacenit akcie na 52 dolarů za kus a připravuje tak půdu pro největší veřejnou nabídku akcií v USA v tomto roce. Podle lidí obeznámených s touto záležitostí bude cena stanovena na středečním odpoledním setkání upisovatelů a vedení společnosti. Situace zůstává proměnlivá a cena se může ještě změnit. Při ceně 52 dolarů za akcii by společnost Arm byla oceněna na 55,5 miliardy dolarů. To je méně než 64 miliard dolarů, na které nedávno ocenil společnost Arm její vlastník SoftBank. Akcie společnosti Arm se začnou ve čtvrtek obchodovat na burze Nasdaq pod symbolem ARM.

Evropská unie zahajuje vyšetřování čínských dotací na elektromobily ve snaze odvrátit příliv levných dovozů, což otevírá prostor pro odvetná opatření, která by tvrdě zasáhla evropské výrobce automobilů. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která zaujala neobvykle agresivní postoj, ve středu prohlásila, že světový trh je zahlcen levnými čínskými automobily a že se EU bude bránit. "Jejich cena je uměle udržována na nízké úrovni díky obrovským státním dotacím," uvedla šéfka výkonné složky EU ve svém výročním projevu před Evropským parlamentem. "To narušuje náš trh." To plyne z obav neférové konkurence, díky čemuž evropské automobilky jsou značně znevýhodněny. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Společnost Arm se chystá ve svém IPO nacenit akcie na 52 dolarů za kus a připravuje tak půdu pro největší veřejnou nabídku akcií v USA v tomto roce.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top