investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Investory čeká jeden z nejrušnějších týdnů

29.01.2024

Tržní události předchozího dne

Akcie uzavřely další týden, kdy se pohybovaly v blízkosti rekordních hodnot. Investory čeká jeden z nejrušnějších týdnů v tomto čtvrtletí. Zisky pěti z "velkolepé sedmičky" technologických akcií - Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta - budou vrcholem nabitého týdne čtvrtletních zpráv.

Podle agentury FactSet bude v nadcházejícím týdnu reportovat celkem 106 společností z indexu S&P 500. Ve středu odpoledne má Fed oznámit své nejnovější politické rozhodnutí. Investoři očekávají, že centrální banka ponechá úrokové sazby beze změny v rozmezí 5,25 % až 5,50 %. Investoři budou pozorně sledovat případné komentáře během středeční konference předsedy Fedu Jeroma Powella o tom, kdy by Fed mohl začít snižovat sazby. V pátek bude zveřejněna lednová zpráva o zaměstnanosti, kde ekonomové očekávají mírný pokles přírůstku pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti by měla jen lehce poskočit na 3,8 %.

Lednová zpráva o zaměstnanosti bude zveřejněna v pátek. A přestože propouštění v posledních týdnech dominovalo titulkům novin, ekonomové očekávají, že jakékoli známky širokého zpomalení trhu práce v údajích nadále nebudou. Podle údajů agentury Bloomberg se očekává, že v minulém měsíci přibylo v americké ekonomice 175 000 pracovních míst mimo zemědělství a nezaměstnanost se mírně zvýšila na 3,8 %. V prosinci v americké ekonomice přibylo 216 000 pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti zůstala beze změny na 3,7 %.

Mimo oblast velkých technologií jsou v kalendáři zpráv v popředí výsledky společností AMD, Starbucks , Pfizer, Exxon Mobil a Boeing. Akcie vstoupí do posledního týdne měsíce poblíž historických maxim. Po rozkolísaném začátku roku si indexy S&P 500 i Nasdaq Composite v lednu zatím připsaly více než 2 %. Index Dow Jones mezitím vzrostl o více než 1 %. Od posledního prosincového vystoupení Jeroma Powella se situace na trhu výrazně změnila. Investoři agresivně počítali s březnovým snížením a poté tyto sázky snížili, protože hospodářský růst nadále překvapoval směrem vzhůru. Avšak vzhledem k tomu, že inflace klesla na nejnižší úroveň za téměř tři roky, mnoho ekonomů z Wall Street stále věří, že Fed v blízké budoucnosti začne snižovat. Sázky investorů na to, kdy k tomuto snížení dojde, se zatím různí. Při pohledu do května investoři věří, že existuje 88% šance, že sazby budou do konce tohoto zasedání nižší.

Páteční analýza společnosti FactSet ukazuje, jak moc mohou nadcházející výsledky hospodaření ovlivnit vývoj na trhu. S výjimkou společnosti Tesla se očekává, že ostatních "velkolepých sedm" technologických akcií bude tvořit šest hlavních tahounů zisku indexu S&P 500 a přispěje k meziročnímu růstu zisku o 53,7 %. S vyloučením těchto šesti společností by zbývajících 494 společností mělo vykázalo pokles zisku o 10,5 %. Reakce cen akcií na tyto zprávy budou rozhodující pro celkové směřování trhu.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Investoři očekávají, že centrální banka ponechá úrokové sazby beze změny v rozmezí 5,25 % až 5,50 %. Investoři budou pozorně sledovat případné komentáře během středeční konference předsedy Fedu Jeroma Powella o tom, kdy by Fed mohl začít snižovat sazby.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top