investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 vzrostl přibližně o 0,1 %

04.04.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie se ve středu příliš nehnuly, protože předseda Fedu Jerome Powell zopakoval, že Fed letos pravděpodobně sníží úrokové sazby i navzdory "hrbolaté" cestě inflace směrem dolů, čímž podpořil trhy. Index S&P 500 vzrostl přibližně o 0,1 %, zatímco index Dow Jones přibližně o stejnou hodnotu klesl. Technologický Nasdaq Composite vzrostl o více než 0,2 %. Akcie však podpořil i údaj o cenách placených v sektoru služeb, který dosáhl nejnižší úrovně od března 2020, což naznačuje možný budoucí pokles inflace. Tento údaj je však v kontrastu s podobným pondělním údajem z výrobního sektoru, který ukázal, že inflační tlaky minulý měsíc rostly.

Energetika byla ve středu opět jedním z vedoucích sektorů indexu S&P 500. Tento sektor je nyní jedním z nejvýkonnějších sektorů letošního roku a někteří stratégové poznamenali, že zisky nemusí být u konce. Ceny ropy šplhají výše, což je nezbytným předpokladem pro lepší výkonnost sektoru. A pokud bychom se letos dočkali geopoliticky podmíněného cenového šoku na ropě, sektor nabízí jedinečné zajištění proti tomuto riziku. 

Nové údaje společnosti ADP zveřejněné ve středu ukazují, že medián meziročního nárůstu mezd osob, které změnily zaměstnání, činil v březnu 10 %, což je nejvyšší míra růstu od července 2023. Mezitím lidé, kteří v zaměstnání zůstávají, zaznamenali v průběhu měsíce meziroční nárůst mzdy o 5,1 %. Růst mezd je ekonomy pečlivě sledovaným ukazatelem v boji Fedu proti inflaci. Převládaly obavy, že pokud by růst mezd pokračoval, mohl by zvýšit spotřebitelskou poptávku po zboží a službách a poslat ceny nahoru. Růst mezd se tak pořád drží na silné úrovni. To by podle mohlo zkomplikovat snahy Fedu. V kombinaci se špatným inflačními údaji z počátku letošního roku by to mohlo zpochybnit schopnost Fedu rychle snižovat sazby.

Předseda Fedu Jay Powell ovšem ve středu zopakoval své přesvědčení, že inflace je na "hrbolaté" cestě ke 2 % a že představitelé centrální banky očekávají snížení sazeb "v určitém okamžiku" v tomto roce. Powell také znovu ujistil, že Fed si v tomto volebním roce zachová svou nezávislost, a poznamenal, že jeho analýza je prosta jakýchkoliv "osobních nebo politických předsudků". Jeho komentáře k inflaci byly za poslední týden již druhým ujištěním, že se celkový výhled příliš nezměnil. Oproti tomu prezident Fedu v Atlantě Raphael Bostic ve středu ráno pro televizi CNBC uvedl, že podle jeho názoru bude první snížení úrokových sazeb pravděpodobně až ve čtvrtém čtvrtletí roku 2024. Dodal: "Pokud dezinflace zpomalí pak budeme muset být trpělivější, než si myslím, že mnozí očekávali."


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Nové údaje společnosti ADP zveřejněné ve středu ukazují, že medián meziročního nárůstu mezd osob, které změnily zaměstnání, činil v březnu 10 %, což je nejvyšší míra růstu od července 2023.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top