investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Index Nasdaq Composite ve čtvrtek uzavřel růstem o 0,9 %

01.03.2024

Tržní události předchozího dne

Index Nasdaq Composite ve čtvrtek uzavřel růstem o 0,9 % a skončil na hodnotě 16 091,92, což je jeho historicky nejvyšší hodnota. Pro Nasdaq to znamenalo první rekordní uzavření od listopadu 2021. Index S&P 500 během dne přidal 0,5 % a zakončil den na úrovni 5 095,88, což je nové rekordní maximum. Mezitím index Dow Jones Industrial Average během dne vyskočil o 0,1 %.

Výsledková sezóna je téměř u konce. Podle nových údajů společnosti FactSet 97 % indexu S&P 500 již vykázalo zisky za čtvrté čtvrtletí a předpokládá se, že ve čtvrtém čtvrtletí vzrostou zisky indexu S&P 500 o 4 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Jedná se o druhé po sobě jdoucí čtvrtletí růstu zisků referenčního indexu. A co je pozoruhodné, výhled růstu zisků v aktuálním čtvrtletí se nezhoršuje obvyklým tempem. Vedoucí analytik společnosti Factset John Butters poznamenal, že analytici obvykle snižují odhady zisků během prvních dvou měsíců čtvrtletí. Za posledních 20 let byly zisky obvykle revidovány dolů v průměru o 2,9 %. V současném čtvrtletí byly tyto odhady zisků revidovány směrem dolů pouze o 2,2 %.

Údaj Fedem preferovaného ukazatele inflace PCE zaznamenal v lednu nejnižší meziroční nárůst od března 2021, což odpovídalo prognózám Wall Street, zatímco meziměsíční ceny rostly nejrychleji za poslední rok. Měsíční nárůst o 0,4 %, který zaznamenal lednový index výdajů na osobní spotřebu, posunul šestiměsíční anualizovaný údaj o inflaci poprvé od října nad 2% cíl Fedu. Nezdálo se však, že by to trhy vyděsilo ani navzdory tomu, že lednová inflace CPI byla horší a snížení úrokových sazeb je nyní méně pravděpodobné. Dnešní údaje PCE ale i nadále ukazují, že Fedem preferovaný ukazatel jádrové inflace se stále více přibližuje 2% cíli. A to je částečně důvod, proč investoři slaví.

Akcie výrobce čipů se ve čtvrtek obchodovaly o 5 % výše a dotkly se 52týdenních maxim. Polovodiče jsou v poslední době na výsluní v souvislosti s pokračujícím nadšením z umělé inteligence. Vlak s umělou inteligencí jede dál. Býci AI ve čtvrtek poslali akcie C3.ai na šestiměsíční maximum. Softwarová firma - velký příjemce boomu GenAI - vykázala lepší než očekávané tržby za třetí fiskální čtvrtletí a ve středu vydala silný celoroční výhled. Celkové tržby za čtvrtletí vzrostly oproti předchozímu roku o 18 % na 78,4 milionu USD, částečně díky 23% skoku v tržbách z předplatného. Počet zákazníků se meziročně zvýšil o 80 %. "Je těžké přeceňovat sílu a dopad umělé inteligence," řekl dnes CEO společnosti. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Akcie výrobce čipů se ve čtvrtek obchodovaly o 5 % výše a dotkly se 52týdenních maxim. Polovodiče jsou v poslední době na výsluní v souvislosti s pokračujícím nadšením z umělé inteligence.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top