investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Hlavní americké akciové indexy se dostaly na denní minima

10.11.2023

Tržní události předchozího dne

Hlavní americké akciové indexy se dostaly na denní minima, když předseda Fedu Jerome Powell vystoupil na panelu Mezinárodního měnového fondu. Index S&P 500 se za celý den snížil o 0,9 %, Dow Jones o 0,7 % a Nasdaq Composite o více než 1,0 %. Jay Powell ve čtvrtek prohlásil, že měnová politika se nachází v "restriktivní oblasti" a vytváří tlak na snižování inflace, a varoval, že Fed se nenechá zmást "několika měsíci dobrých údajů". Přesto dal jasně najevo, že centrální banka si ponechává na stole možnosti dalšího zvyšování úrokových sazeb, přičemž Powell ve svém projevu zopakoval, že "pokud bude vhodné dále zpřísnit politiku, nebudeme váhat tak učinit". Předseda Fedu rovněž zdůraznil přístup "zasedání po zasedání" a varoval před přehnanou reakcí na ekonomické údaje, ať už dobré či špatné.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí vykázala extrémní výkon a rostla anualizovaným tempem téměř 5 %. Powell zopakoval velkou nejistotu kolem současného dění a na otázku, proč je americká ekonomika odolná i přes agresivní zvyšování sazeb odpověděl, že existuje mnoho důvodů, ale že "ve skutečnosti nikdo neví". Centrální banky a obzvlášť Fed se tak snaží navigovat monetární politiku v prostředí s velmi malou viditelností a proto nelze vyloučit ani dřívější snížení úrokových sazeb a ani další zvyšování. Celkově mluvčí panelu varovali před předčasným uvolněním monetární politiky, což by mohlo vést k nejhoršímu scénáři, kdy inflace znovu obživne a centrální banky tak mohou přijít o svojí kredibilitu. To by mohlo výrazně zvýšit ekonomické náklady na snížení takovéto inflace, podobně jako v sedmdesátých letech a ve finále vést k hluboké ekonomické recesi. Na otázku jak ovlivňuje expanzivní fiskální politika USA inflaci a přístup Fedu k boji s inflací, Powell odmítl komentovat, neboť chtěl zachovat nezaujatý postoj. 

Rok poté, co se téměř všichni na Wall Street shodli na recesi v roce 2023, se zdá, že letos je ulice více rozdělená a její názory na to, co by Fed mohl udělat s měnovou politikou, se liší. Ekonomové z Wells Fargo vidí příchod recese v roce 2024 v důsledku dopadu vyšších úrokových sazeb na podnikatelské investice a trh s bydlením. Tým Wells Fargo se domnívá, že to povede k většímu snížení sazeb, než trh v současnosti očekává. Vzhledem k tomu, že odolnost americké ekonomiky údajně ustupuje, Wells Fargo očekává, že Fed sníží cílové rozpětí úrokových sazeb o 225 bazických bodů do začátku roku 2025, což je více, než v současnosti předpokládají jak tvůrci politiky Fedu, tak účastníci trhu. Pokud se ovšem ekonomika skutečně vyhne recesi, pak je podle nich nyní v cenách aktiv započítáno "příliš mnoho uvolnění". Přesně to předpovídá ve své prognóze i Goldman Sachs, tým vedený Janem Hatziusem stále vidí pouze 15% šanci, že ekonomika v roce 2024 sklouzne do recese. Goldman Sachs předpokládá silný růst reálných příjmů domácností, menší než očekávanou brzdu měnové politiky a oživení ve zpracovatelském průmyslu, což má udržet ekonomiku v expanzi. Goldmani přisuzují 55% šanci, že se Fed vydá cestou delšího zvyšování sazeb, která nezahrnuje žádné snižování do konce příštího roku nebo fázi postupného snižování, počínaje druhou polovinou roku. To může znovu podpořit medvědí trh na amerických vládních dluhopisech. Larry Fink, generální ředitel BlackRock na konferenci FII7 zmínil obdobný scénář, jako Goldmani, kdy podle něj v roce 2024 nedojde ani k "měkkému" ale ani k "tvrdému" přistání. Podle něj bude inflace ve světě strukturálně vyšší v následujících letech a skutečného závěru cyklu se můžeme dočkat až v roce 2025. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Powell zopakoval velkou nejistotu kolem současného dění a na otázku, proč je americká ekonomika odolná i přes agresivní zvyšování sazeb odpověděl, že existuje mnoho důvodů, ale že "ve skutečnosti nikdo neví".“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top