investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové průměry mírně poklesly

22.02.2024

Tržní události předchozího dne

Ve středu zveřejněný zápis z lednového zasedání Fedu ukázal, že úředníci jsou nadále opatrní, pokud jde o příliš brzké snižování úrokových sazeb. Většina účastníků upozornila na rizika příliš rychlého postupu při uvolňování nastavení měnové politiky, uvádí se v zápisu. Mezitím pouze "pár" úředníků zdůraznilo rizika plynoucí z udržování restriktivního nastavení politiky. Hlavní akciové průměry mírně poklesly poté, co zápis z jednání zopakoval mnoho stejných bodů, které představitelé Fedu v poslední době uvádějí, včetně toho, že je zapotřebí více důkazů, že inflace bude pokračovat ve svém směřování dolů. Trhy nadále počítají s prvním snížením úrokových sazeb v červnu.

Dění na trzích ve středu rozhodne až Nvidia po závěrečném zvonění. Tento lídr současného hype-cyklu umělé inteligence, má po uzavření trhu oznámit čtvrtletní výsledky a společnost má nebetyčná očekávání, která musí splnit. Konsensus předpokládá, že Nvidia vykáže zisk na akcii ve výši 4,60 USD a tržby ve výši přibližně 20,4 miliardy USD. To by znamenalo meziroční růst o 422 %, respektive 236 %. Nvidia od května neustále překonávala očekávání s velkým náskokem. Samotné akcie společnosti Nvida vzrostly za poslední rok o více než 200 % a příběh, který za nimi stojí, vyvolal na akciovém trhu šílenství poháněné umělou inteligencí. Vliv společnosti byl velmi rozsáhlý. Její investice do menších společností zabývajících se umělou inteligencí vzbudily pozornost a nedávno způsobily, že akcie společnosti SoundHound vzrostly během jednoho dne o téměř 60 %. Celkově Nvidia poukazuje na velkou poptávku po AI a investoři spekulují, co by mohlo být dalším vítězem v tomto sektoru. Proto akcie společností jako SuperMicro Computer a Palantir  prudce rostou. To by však mohlo přijít draho, pokud Nvidia nesplní očekávání. 

Oznámení výsledků: Společnost Nvidia překonala očekávání analytiků co se týče tržeb i zisku na akcii. Za 4. čtvrtletí vykázala Nvidia upravený zisk na akcii (EPS) ve výši 5,16 USD při tržbách 22,1 miliardy USD. Pro srovnání za celý rok 2022 vykázala společnost tržby ve výši 27 miliard dolarů. Společnost rovněž stanovila vyšší úroveň, než očekávali analytici pro první čtvrtletí, a uvedla, že očekává tržby ve výši 24 miliard USD plus minus 2 %. Wall Street očekávala za čtvrtletí 21,9 miliardy dolarů. Akcie posílily v reakci před trhem zatím o 7 %. 

Společnost Palo Alto Networks byla ve středu odpoledne ve středu dění, protože její akcie se po zveřejnění posledních čtvrtletních výsledků propadly o více než 28 %. Společnost zabývající se kybernetickou bezpečností, jejíž akcie za poslední rok vzrostly o více než 100 %, nesplnila očekávání Wall Street ohledně výhledu tržeb. Palo Alto předpokládalo celoroční tržby v rozmezí 7,95 až 8 miliard USD, což bylo pod očekáváním analytiků, kteří počítali s 8,18 miliardami USD. Akcie dalších společností zabývajících se kybernetickou bezpečností Crowdstrike a Zscale se po zprávě společnosti Palo Alto rovněž vyprodaly a klesly o více než 10 %. Mezitím se akcie Teladoc Health propadly o více než 25 % po zveřejnění posledních čtvrtletních výsledků společnosti. Výhled zisku na akcii a tržeb společnosti Teladoc pro rok 2024 zaostal za odhady Wall Street, když generální ředitel Jason Gorevic označil trh telehealth za "poměrně dobře penetrovaný".


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Oznámení výsledků: Společnost Nvidia překonala očekávání analytiků co se týče tržeb i zisku na akcii. Za 4. čtvrtletí vykázala Nvidia upravený zisk na akcii (EPS) ve výši 5,16 USD při tržbách 22,1 miliardy USD.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top