investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve středu vzrostly

02.11.2023

Tržní události předchozího dne

Americké akcie ve středu vzrostly, protože Fed na závěr svého zasedání odhlasoval ponechání úrokových sazeb a investoři vsadili na to, že centrální banka možná skončí se zvyšováním úrokových sazeb. Index S&P 500 vzrostl o více než 1 %, zatímco Dow Jones  si připsal téměř 0,7 %. Mezitím technologický Nasdaq vedl zisky, které vzrostly o 1,6 %  Akcie během středečního Powellova projevu rostly.

Fed udržel sazby na stabilní úrovni v rozmezí 5,25-5,50 %, neboť centrální banka vyčkává, jak se její agresivní kampaň na zpřísnění úvěrů projeví v americké ekonomice. Na dotaz ohledně předchozí projekce centrální banky na jedno další zvýšení sazeb v letošním roce Powell poznamenal, že Souhrn ekonomických projekcí "není slibem ani plánem budoucnosti". Sázky na budoucí zvýšení sazeb se v souvislosti s touto zprávou posunuly. Podle nástroje CME FedWatch Tool investoři ocenili 73% šanci, že Fed udrží sazby na stejné úrovni až do lednového zasedání. Den předtím trhy stanovily pouze 59% pravděpodobnost, že sazby budou do tohoto zasedání drženy na stejné úrovni.

Vzhledem k tomu, že výnosy prudce vzrostly a ekonomové varovali před zpožděnými dopady agresivního zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu, mnozí stále předpokládají, že americká ekonomika se v roce 2024 propadne do recese. Federální rezervní systém se k tomuto táboru nehlásí. "Odpověď zní ne," odpověděl předseda Fedu Jerome Powell na otázku, zda pracovníci centrální banky do své prognózy opět přidali recesi. "Úředníci recesi zpět do prognózy nezařadili." Powell poukázal na nedávné silné ekonomické údaje, které zahrnují nejrychlejší tempo růstu HDP za téměř dva roky, a poznamenal, že současná ekonomická aktivita "nenaznačuje recesi v nejbližší době".

Fed ve středu ponechal sazby beze změny, ale poskytl nové aktualizace svého hodnocení ekonomiky. Ve svém středečním prohlášení Fed zlepšil své hodnocení ekonomiky ve třetím čtvrtletí na "silné" ze zářijového "solidního". Centrální banka uvedla, že růst počtu pracovních míst se "zmírnil", poté co v září konstatovala, že růst počtu pracovních míst se během předchozího mezidobí "zpomalil". Poslední ukazatele naznačují, že ekonomická aktivita ve třetím čtvrtletí rostla silným tempem. Přírůstek pracovních míst se od počátku roku zmírnil, ale zůstává silný a míra nezaměstnanosti zůstává nízká. Inflace zůstává zvýšená. Fed zopakoval, že budoucí zvyšování sazeb bude záviset na dopadu předchozích zvýšení sazeb na ekonomiku, zpožděných efektech a hospodářském vývoji.

Rozhodnutí držet sazby na stabilní úrovni nebylo jednoznačné.

Dnešní údaje ukázaly, že pracovní trh USA v říjnu jevil známky oslabení, když se v předběžném reportu ukázalo, že počet zaměstnaných lidí v soukromém sektoru činil 113 00, oproti oček. 150 000. Také výrobní sektor pokulhával, když ISM Manufacturing index za říjen vyšel na 46,7 místo očekávaných 49. Ukazuje to tak menší optimismus u výrobců, co se týče 4Q23 a 1Q24.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Vzhledem k tomu, že výnosy prudce vzrostly a ekonomové varovali před zpožděnými dopady agresivního zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu, mnozí stále předpokládají, že americká ekonomika se v roce 2024 propadne do recese.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top